Dessa recept är tagna från viktväktarna
Det fattas foton eftersom jag inte hunnit testa alla eller haft kameran i beredskap.
Laxfilé i fetaosttäcke
4 port
Ingredienser
Ingredienser
800 g Potatis
4 bit(ar) Lax, á 125
g
1 tsk Margarin
flytande
2 dl Fraiche 5%
1 msk Basilika, färsk
20 st Cocktailtomater
100 g Salladsost
(feta) max 10%
Gör så här:
Sätt ugnen på 225°. Skala
och koka potatis. Lägg laxfiléerna i en smord ugnsform. Krydda med salt och
peppar. Blanda samman fetaost och fraiche. Hacka basilikan och rör ner i
blandningen, krydda med salt och peppar. Bred blandningen jämnt över filéerna,
lägg halverade körsbärstomater på toppen. Sätt in mitt i ugnen ca 20 minuter.
Servera med pressad potatis och blandad sallad.
512 kcal/port
14 SP (smartpoints/port)
512 kcal/port
14 SP (smartpoints/port)
Broccoli- och
kasslergratäng
Ingredienser
800 g Broccoli,
buketter
200 g Kassler (fett
bortskuret)
1 st (gul/gula) Lök
1 klyfta(or) Vitlök
250 g Cocktailtomater
2 tsk Rapsolja
3 dl Standardmjölk 3%
2 msk Majsstärkelse
(redning), 1-2 msk
4 msk Ost riven max
17%
1 msk Persilja
1 msk Oregano, 1/2-1
msk
Gör så här:
·
Lägg broccolin 1 minut i kokande vatten, låt de
sedan rinna av.
·
Hacka lök och vitlök, dela tomaterna och strimla
kasslern.
·
Hetta upp oljan i ett stekjärn, fräs lök,
vitlök, kassler och tomat i några minuter, slå i mjölken och strö på redning.
·
Lägg broccolin i en ugnsfast form, skeda på
kasslerfräset och smaksätt med salt och svartpeppar.
·
Strö på ost och örter.
·
Tillaga gratängen i ugn, 200° i 15 minuter.
Servera
tillsammans med rårivna morötter.
Zucchini- och räkgryta
Ingredienser
400
g Räkor skalade
1
st (gul/gula) Lök, stor
3
klyfta(or) Vitlök
2
tsk Olja
2
msk Currypasta, typ tikka masala
1 st Squash (zucchini, courgette)
3 st Tomat
1
dl Vatten
1
msk Mynta, färsk, strimlad
3
dl Ris okokt
4
tsk Mango chutney
Gör
så här:
- Tillaga ris enl. förp.
- Strimla lök, vitlök, skiva zucchini och dela tomaterna i 6 -8 bitar.
- Fräs lök och vitlök i olja några minuter.
- Tillsätt currypasta, zucchini och tomater.
- Stek ytterligare några minuter. Späd med vatten, tillsätt räkorna och låt småkoka tills tomaterna har mosat sig och räkorna känns spänstiga.
- Smaka av med salt och vänd i myntan.
Servera
med ris och mango chutney.
Grönkålsgratäng
6 portioner, 40
minuter
Kcal/port: 145
Ingredienser:
500 g fryst förvälld grönkål
2 dl matlagningsgrädde, 15 %
salt och peppar
75 g riven västerbottensost
500 g fryst förvälld grönkål
2 dl matlagningsgrädde, 15 %
salt och peppar
75 g riven västerbottensost
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°.
Värm grönkålen i en kastrull och tillsätt grädden. Sjud några minuter och
krydda. Häll över i en ugnsfast form, strö över osten och grädda ca 30 minuter
tills den fått fin färg.
Kyckling och potatisgratäng
7
SmartPoints
Ingredienser:
600 g kycklingfilé
800 g potatis
1 rödlök
2 msk hackad oregano
1 msk hackad basilika
3 dl vatten
3 dl vitt
matlagningsvin
2
grönsaksbuljongtärningar
1 vitlöksklyfta
12 cocktailtomater
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl riven ost 17%
sallad
Gör så här:
Sätt ugnen på
200°. Strimla kyckling. Skala och skiva potatis. Skala och finhacka
lök. Varva kyckling, potatis och lök i en ugnsfast form. Strö över oregano
och basilika. Blanda vatten och vin. Smula ner buljongtärningarna och pressa
i vitlök. Häll över gratängen. Halvera tomaterna och fördela över
gratängen. Krydda med salt och peppar. Strö över ost. Ställ in i ugnen ca 40
minuter. Ta ut och servera med sallad.
Fisk med grön curry
11
SmartPoints
Ingredienser:
2 dl ris
1 förp (à 400 g) lätt kokosmjölk
2 tsk grön currypasta
1 broccoli
1 gul paprika
½ purjolök
400 g torskfilé
300 g skalade räkor
salt & peppar
3 msk kokosflingor
Gör så här:
Koka ris enligt anvisning på förpackningen. Häll
kokosmjölk i en traktörpanna och blanda ner currypasta. Skär broccoli, paprika
och purjolök i bitar och lägg ner i pannan. Låt puttra ett par
minuter. Skär fisken i mindre bitar och lägg ner i pannan. Låt koka ett
par minuter. Blanda till sist ner räkor och låt bara precis bli varma. Smaka av
med salt och peppar. Rosta kokos i en torr stekpanna och strö över.
Servera fiskgrytan med ris.
Spagetti med räkor och vitlök
Ingredienser
·
300 g Pasta okokt (typ spaghetti)
·
4 klyfta(or) Vitlök, 2 msk hackad
·
3 tsk Chilipeppar, 1-3 tsk torkad
·
2 tsk Olivolja
·
2 msk Persilja
·
4 msk Parmesanost riven
·
100 g Räkor skalade
Gör så här:
1. Koka
spagettin. Hetta upp en stekpanna med olja, fräs vitlök och smulad chili.
Blanda ner den kokta pastan. Avsluta med salt, peppar, persilja och
parmesanosten. Vänd i räkorna och servera.
9 SmartPoints
Asiatisk köttfärssås med nudlar
Ingredienser:
0,5 gul lök
0,25 solovitlök
250 g nötfärs 10%
1 tsk flytande margarin
0,5-1 msk röd currypasta
0,5 förp krossade tomater
125 g äggnudlar
0,5 påse sallad
0,25 solovitlök
250 g nötfärs 10%
1 tsk flytande margarin
0,5-1 msk röd currypasta
0,5 förp krossade tomater
125 g äggnudlar
0,5 påse sallad
Gör så här:
1. Skala och hacka gul lök och vitlök och bryn tillsammans
med färsen i margarin.
2. Tillsätt currypasta i färsen och rör runt och häll sedan på krossade tomater. Låt puttra 15-20 minuter. Smaka av med salt, peppar och ev mer currypasta.
3. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Servera med köttfärssåsen och sallad.
2. Tillsätt currypasta i färsen och rör runt och häll sedan på krossade tomater. Låt puttra 15-20 minuter. Smaka av med salt, peppar och ev mer currypasta.
3. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Servera med köttfärssåsen och sallad.
Tips.
Det går att byta ut currypasta mot annan krydda. Örtkryddor funkar fint, men även vanlig gul curry gör rätten annorlunda och god.
Det går att byta ut currypasta mot annan krydda. Örtkryddor funkar fint, men även vanlig gul curry gör rätten annorlunda och god.
Lax med sparris och senapssås
Ingredienser:
300 g lax
0,25 tsk salt
1 tsk citronpeppar
400 g potatis
2 morötter
0,5 bunt sparris
0,5 dl mjölk 0,5%
1,25 dl matlagningsgrädde 4%
0,5-1 tsk fiskfond
1-2 tsk dijonsenap
0,25 tsk salt
1 tsk citronpeppar
400 g potatis
2 morötter
0,5 bunt sparris
0,5 dl mjölk 0,5%
1,25 dl matlagningsgrädde 4%
0,5-1 tsk fiskfond
1-2 tsk dijonsenap
GÖR SÅ HÄR:
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Koka potatis och lägg i morötter i stavar mot slu-tet. Morötterna ska ha lite tuggmotstånd kvar.
3. Lägg laxen i en ugnsfast form. Krydda med salt och citronpeppar. Stek i ugn i ca 15-20 minuter.
4. Skär bort den träiga delen längst ner på sparri-sen, ca 2 cm. Koka den sedan hastigt i lättsaltat vatten, bäst görs detta i en stekpanna med bara ett par cm vatten på botten.
5. Koka upp mjölk, matgrädde, fond och senap till såsen, smaka av med salt och peppar. Låt såsen sjuda några minuter.
6. Blanda ner potatis, morötter och sparris i såsen och låt det bli varmt. Servera till laxen.
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Koka potatis och lägg i morötter i stavar mot slu-tet. Morötterna ska ha lite tuggmotstånd kvar.
3. Lägg laxen i en ugnsfast form. Krydda med salt och citronpeppar. Stek i ugn i ca 15-20 minuter.
4. Skär bort den träiga delen längst ner på sparri-sen, ca 2 cm. Koka den sedan hastigt i lättsaltat vatten, bäst görs detta i en stekpanna med bara ett par cm vatten på botten.
5. Koka upp mjölk, matgrädde, fond och senap till såsen, smaka av med salt och peppar. Låt såsen sjuda några minuter.
6. Blanda ner potatis, morötter och sparris i såsen och låt det bli varmt. Servera till laxen.
Tips.
Låt gärna laxen ha en lite rå kärna, den ska vara lite glansig och falla isär. Då blir den mycket godare, genomstekt blir den lätt lite torr.
Låt gärna laxen ha en lite rå kärna, den ska vara lite glansig och falla isär. Då blir den mycket godare, genomstekt blir den lätt lite torr.
Kotlett med klyftpotatis och ananassalsa
Ingredienser:
400 g potatis
2 morötter
1 tsk rapsolja
300 g kotlett i bit
1 tsk flytande margarin
Ananassalsa:
0,5 ananas
0,5 rödlök
1 kiwi
0,25 röd chili
0,25 lime
2 morötter
1 tsk rapsolja
300 g kotlett i bit
1 tsk flytande margarin
Ananassalsa:
0,5 ananas
0,5 rödlök
1 kiwi
0,25 röd chili
0,25 lime
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Skär potatis och morötter i klyftor och lägg i en ugnsform. Ringla över olja. Krydda med salt och peppar och ställ in i ugn ca 30 minuter.
3. Tärna ananas, rödlök och kiwi. Finhacka chilin och blanda ihop allt till en salsa. Pressa över lime och smaka ev av med lite socker, salt och svartpeppar.
4. Skär kotletten i skivor och stek i margarin, salta och peppra. Servera med klyftpotatis, morötter och ananassalsa.
Tips.
Marinera och grilla gärna kotletterna. Blanda gärna hackad paprika eller tomat i salsan.
Marinera och grilla gärna kotletterna. Blanda gärna hackad paprika eller tomat i salsan.
Pasta med tomatsås och chorizo
Ingredienser:
250 g chorizo 9%
125 g spagetti
Tomatsås:
0,5 gul lök
0,5 msk olivolja
0,25 solovitlök
0,5 msk tomatpuré
0,5 förp passerade tomater
1 tsk socker
0,5-1 tsk torkad basilika
salt & svartpeppar
0,5 påse morötter
125 g spagetti
Tomatsås:
0,5 gul lök
0,5 msk olivolja
0,25 solovitlök
0,5 msk tomatpuré
0,5 förp passerade tomater
1 tsk socker
0,5-1 tsk torkad basilika
salt & svartpeppar
0,5 påse morötter
Gör så här:
1. Skala och nhacka lök. Hetta upp olja i en kastrull och stek lök. Pressa i vitlök. Fräs 4-5 minuter tills löken mjuknat. Var försiktig så du inte bränner vitlöken.
2. Tillsätt tomatpuré, fräs någon minut och häll sedan i passerade tomater, socker, basilika, salt och peppar. Låt puttra 20 minuter.
3. Skiva korv i cm-tjocka skivor och lägg ner i kastrullen. Låt småkoka 5 minuter till.
4. Koka pastan enligt förpackningens anvisningar.
5. Blanda ihop pasta med tomatsås. Servera med råa morotsstavar.
Tips!
Strö över riven parmesan och färsk basilika vid servering. 13SP
Burrito med kyckling
Ingredienser:
0,5 gul lök
300 g kycklingfilé
0,5 msk olivolja
Taco kryddmix:
0,5 tsk salt
0,5 tsk chilipulver
0,25 tsk spiskummin
0,5 tsk paprikapulver
0,5 tsk oregano
0,5 burk borlottibönor
salt & svartpeppar
0,25 romansallad
0,5 mango
2 mellanstora tortillabröd
300 g kycklingfilé
0,5 msk olivolja
Taco kryddmix:
0,5 tsk salt
0,5 tsk chilipulver
0,25 tsk spiskummin
0,5 tsk paprikapulver
0,5 tsk oregano
0,5 burk borlottibönor
salt & svartpeppar
0,25 romansallad
0,5 mango
2 mellanstora tortillabröd
Gör så här:
1. Skala och strimla löken. Strimla kycklingen. Fräs lök i olivolja tills den blivit mjuk. Lägg i kycklingen och tacokryddorna och fräs på medelhög värme 7-8 minuter. Lägg i avrunna borlottibönor, salta, peppra och fräs ett par minuter till.
2. Finstrimla salladen. Skala och ntärna mango. Lägg sallad och mango tillsammans med kyckling- och bönröran i ett tortillabröd. Rulla ihop till en burrito.
Tips!
Toppa gärna burriton med färsk koriander och lite pressad lime innan du rullar ihop den. Vill du äta ännu ett tortillabröd så lägg till 4 SmartPoints per portion. 9SP
Toppa gärna burriton med färsk koriander och lite pressad lime innan du rullar ihop den. Vill du äta ännu ett tortillabröd så lägg till 4 SmartPoints per portion. 9SP
Chiliräkor med pasta
Ingredienser:
125 g pasta
0,25 rödlök
1 tsk olivolja
0,25 solovitlök
1 tsk tomatpuré
0,25 röd chili
0,5 röd paprika
0,75 dl vatten
0,25 grönsaksbuljongtärning
0,25 ask körsbärstomater
0,25 förp sockerärter
1 burk räkor
salt & peppar
0,25 rödlök
1 tsk olivolja
0,25 solovitlök
1 tsk tomatpuré
0,25 röd chili
0,5 röd paprika
0,75 dl vatten
0,25 grönsaksbuljongtärning
0,25 ask körsbärstomater
0,25 förp sockerärter
1 burk räkor
salt & peppar
Gör så här:
1. Koka pasta enligt anvisning på förpackningen.
2. Skala och finhacka lök och fräs i olja i en kastrull. Pressa i vitlök och blanda ner tomatpuré.
3. Finhacka chili och skär paprika i mindre bitar. Lägg ner chili och paprika i kastrullen. Tillsätt vatten och buljongtärning. Låt puttra ett par minuter.
4. Halvera tomater och strimla sockerärter och lägg ner tillsammans med räkor i kastrullen. De ska bara precis bli varma.
5. Blanda ihop pasta med räkorna, smaka av med salt och peppar.
Tips.
Strö över färsk dill vid servering och gärna också ett par drag med svartpepparkvarnen. Det ser både dekorativt ut och sätter lite mer smak.
Strö över färsk dill vid servering och gärna också ett par drag med svartpepparkvarnen. Det ser både dekorativt ut och sätter lite mer smak.
Tunnbrödssouvlaki
Ingredienser:
2 grillpinnar
300 g fläskytterfilé
0,5 röd paprika
0,5 rödlök
2 stora mjuka tunnbröd
1 tomat
0,25 romansallad
2 msk turkisk yoghurt
Marinad:
1 msk olivolja
1 msk flytande honung
0,5 citron
0,5 tsk rosmarin
0,25 solovitlök
300 g fläskytterfilé
0,5 röd paprika
0,5 rödlök
2 stora mjuka tunnbröd
1 tomat
0,25 romansallad
2 msk turkisk yoghurt
Marinad:
1 msk olivolja
1 msk flytande honung
0,5 citron
0,5 tsk rosmarin
0,25 solovitlök
Gör så här:
1. Blötlägg grillpinnarna i vatten 30 minuter.
2. Skär köttet i stora kuber och paprikan i grova bitar. Skala och dela rödlöken i klyftor.
3. Varva kött, paprika och rödlök på spetten.
4. Blanda ihop en marinad med olivolja, honung, citronsaft, rosmarin och pressad vitlök. Häll marinaden över spetten och låt marinera i rumstemperatur en timme.
5. Salta och peppra spetten och grilla på grillen eller i en superhet panna cirka 8-10 minuter tills köttet är färdigt.
6. Servera i tunnbrödet tillsammans med skivade tomater, sallad och en klick turkisk yoghurt.
Tips.
Det funkar fint att woka kött och grönsaker också.
Följ receptet men woka istället för att trä upp på spett och grilla.
Det funkar fint att woka kött och grönsaker också.
Följ receptet men woka istället för att trä upp på spett och grilla.
Pasta med skinka och tomat
Ingredienser:
125 g pasta
0.5 gul lök
0,5 ask körsbärstomater
0,5 förp (90 g) strimlad skinka
1 tsk olivolja
0,5-1 tsk timjan torkad
1 ägg
salt & peppar
0,5 påse ruccola
0,5 tsk balsamvinäger
125 g pasta
0.5 gul lök
0,5 ask körsbärstomater
0,5 förp (90 g) strimlad skinka
1 tsk olivolja
0,5-1 tsk timjan torkad
1 ägg
salt & peppar
0,5 påse ruccola
0,5 tsk balsamvinäger
Gör så här:
1. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
2. Skala och hacka löken, dela tomaterna i kvartar. Hetta upp oljan och stek lök, skinka och tomater i ca 5 minuter. Smaka av med timjan. Blanda ner den kokta pastan.
3. Vispa ihop ägg med salt och peppar, häll över pastan och låt stelna.
4. Ringla balsamvinäger över salladen och servera till pastarätten.
Tips.
Toppa gärna med färsk timjan eller annan ört.
Toppa gärna med färsk timjan eller annan ört.
Lax med broccolipesto
Ingredienser:
300 g lax
125 g pasta
0,5 ask körsbärstomater
300 g lax
125 g pasta
0,5 ask körsbärstomater
Broccolipesto:
0,5 broccolistånd
0,5 klyfta vitlök
0,25 citron
1 msk olivolja
0,5 broccolistånd
0,5 klyfta vitlök
0,25 citron
1 msk olivolja
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Lägg laxen med skinnsidan nedåt i en ugnsfast form. Krydda lätt med salt och peppar. Ställ in den mitt i ugnen i ca 10 min.
3. Koka pasta enligt anvisningar på förpackningen.
4. Skär broccolin i mindre bitar och koka mjuk i lättsaltat vatten. Lägg i en mixer. Pressa i vitlök, riv i skalet från citronen och pressa i hälften av saften. Tillsätt oljan. Mixa till en pesto. Smaka av med salt och peppar.
5. Servera laxen med pasta, broccolipesto och tomater.
Tips.
Det går bra att göra en större mängd pesto, den håller fint i kylen flera dagar och passar som tillbehör till andra rätter.
Det går bra att göra en större mängd pesto, den håller fint i kylen flera dagar och passar som tillbehör till andra rätter.
Pastasallad med kyckling
Ingredienser:
0,5 röd paprika
0,5 ask körsbärstomater
0,25 gurka
300 g kycklingfilé
salt & peppar
125 g pasta
0,5 tsk olivolja
0,5 hönsbuljongtärning
0,25 romansallad
0,5 förp solrosskott
Chimichurri:
0,5 ask persilja
0,5 klyfta vitlök
0,25 tsk chili flakes
0,25 dl olivolja
0,5 msk rödvinsvinäger
0,25 tsk strösocker
salt & svartpeppar
0,5 ask persilja
0,5 klyfta vitlök
0,25 tsk chili flakes
0,25 dl olivolja
0,5 msk rödvinsvinäger
0,25 tsk strösocker
salt & svartpeppar
Gör så här:
1. Börja med chimichurrin: Finhacka persilja och vitlök. Lägg i en skål och blanda ner chili flakes, olivolja, vinäger och socker. Salta och peppra ordentligt. Ställ åt sidan.
2. Skär paprikan i bitar, halvera körsbärstomaterna och skär gurkan i bitar.
3. Skär kycklingen i mindre bitar, salta och peppra och grilla i en rykande het grillpanna 2-3 minuter på varje sida.
4. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Sila av pastan, häll i oljan och buljongtärningen och rör runt tills buljongtärningen har smält in i pastan.
5. Lägg upp kyckling, pasta, sallad, solrosskott, paprika, tomater och gurka på ett fat. Servera med chimichurri.
Tips.
Fördelen med chimichurri är att du kan blanda färska kryddor lite hur du vill. Har du t ex mynta över, lägg till den också. Annars passar koriander och oregano väldigt bra tillsammans med persiljan. Toppa salladen med rostade solroskärnor
Fördelen med chimichurri är att du kan blanda färska kryddor lite hur du vill. Har du t ex mynta över, lägg till den också. Annars passar koriander och oregano väldigt bra tillsammans med persiljan. Toppa salladen med rostade solroskärnor
Kycklingbiffar med raita
Ingredienser:
1 dl couscous
250 g kycklingfärs
0,5 tsk garam masala
0,25 tsk sambal oelek
0,5 msk rapsolja
0,25 gurka
1 dl matlagningsyoghurt 8 %
0,25-0,5 kruka mynta
0,5 lime
0,5 påse sallad
250 g kycklingfärs
0,5 tsk garam masala
0,25 tsk sambal oelek
0,5 msk rapsolja
0,25 gurka
1 dl matlagningsyoghurt 8 %
0,25-0,5 kruka mynta
0,5 lime
0,5 påse sallad
Gör så här:
1. Tillaga couscous enligt anvisning på förpackningen.
2. Blanda färs, garam masala, sambal, salt och peppar och forma till biffar. Stek biffarna i olja.
3. Tärna gurka, blanda det med yoghurt, hackad mynta, limesaft, salt och peppar till en raita.
4. Servera biffarna med couscous, raita och sallad.
Tips.
Tänk på att blöta händerna när biffarna formas, då släpper de bättre från händerna och det är lättare att få fin form på dem.
Tänk på att blöta händerna när biffarna formas, då släpper de bättre från händerna och det är lättare att få fin form på dem.
Pasta med räkor och saffran
Ingredienser:
125 g spagetti
1-2 morötter
0,5 zucchini
0,5 gul lök
0,25 solovitlök
0,5 tsk olivolja
0,5 paket saffran
0,5-1 tsk chiliflakes
0,5 msk tomatpuré
1 dl crème fraiche 12 %
1 förp räkor i lake
0,25 citron
1-2 morötter
0,5 zucchini
0,5 gul lök
0,25 solovitlök
0,5 tsk olivolja
0,5 paket saffran
0,5-1 tsk chiliflakes
0,5 msk tomatpuré
1 dl crème fraiche 12 %
1 förp räkor i lake
0,25 citron
Gör så här:
1. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
2. Hyvla remsor av morötterna och zucchinin.
3. Skala och hacka löken och vitlöken och stek i oljan. Tillsätt saffran, chiliflakes, tomatpuré, morötter och zucchini. Stek på medelhög värme tills morötterna och zucchinin mjuknat.
4. Tillsätt crème fraiche, avrunna räkor och pressad citron. Salta och peppra och servera till pastan.
Tips.
Riv över parmesan vid servering. Blanda gärna 1 hackad avokado i såsen innan servering.
Riv över parmesan vid servering. Blanda gärna 1 hackad avokado i såsen innan servering.
Fläskytterfilé med potatis- och
avokadosallad
Ingredienser:
300 g fläskytterfilé
0,25 solovitlök
0,5 msk socker
2-3 droppar tabasco
2 tsk olja
300 g fläskytterfilé
0,25 solovitlök
0,5 msk socker
2-3 droppar tabasco
2 tsk olja
Potatis- och avokadosallad:
400 g potatis
0,5 avokado
0,25 purjolök
1 påse sallad
0,5 msk olivolja
0,25 citron
0,25 bubbla dill
400 g potatis
0,5 avokado
0,25 purjolök
1 påse sallad
0,5 msk olivolja
0,25 citron
0,25 bubbla dill
Gör så här:
1. Skala (om du anser det behövas) och dela potatis i mindre bitar innan du kokar den. Låt svalna.
2. Blanda samman pressad vitlök, socker, tabas-co och olja och pensla den på köttet, krydda med salt och peppar. Grilla köttet på grillen eller i ugn.
3. Dela potatisen i mindre bitar, lägg i en skål.
4. Skala, kärna ur och dela avokadon och skär den i mindre bitar. Strimla purjon.
5. Lägg avokado, purjo och sallad i skålen med potatis. Tillsätt olivolja, pressad citron och dill. Rör försiktigt om och smaka av med salt och peppar.
6. Skiva upp köttet och servera med salladen.
Tips!
Om du har möjlighet, koka potatisen dagen innan så är den kall och klar när potatissalladen ska göras.
Om du har möjlighet, koka potatisen dagen innan så är den kall och klar när potatissalladen ska göras.
Köttbullar med smak av curry och
ingefära
Ingredienser:
125 g ris
250 g skinkfärs
0,5 tsk salt
1 krm vitpeppar
0,5-1 tsk curry
0,5-1 tsk ingefära
0,5 tsk flytande margarin
1 dl kokosmjölk lätt
1-1,5 dl vatten
0,25 fiskbuljongtärning
1 tsk maizena stärkelse
0,5 förp haricots verts
0,25 romansallad
250 g skinkfärs
0,5 tsk salt
1 krm vitpeppar
0,5-1 tsk curry
0,5-1 tsk ingefära
0,5 tsk flytande margarin
1 dl kokosmjölk lätt
1-1,5 dl vatten
0,25 fiskbuljongtärning
1 tsk maizena stärkelse
0,5 förp haricots verts
0,25 romansallad
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Koka ris enligt anvisning på förpackningen.
3. Blanda färsen med salt och peppar och forma till köttbullar. Lägg i en ugnsform och stek i ugn i ca 20 min. Ta ut och vänd köttbullarna efter halva tiden.
4. Fräs curry och ingefära i margarinet en kort stund på svag värme. Tillsätt kokosmjölk, vatten och buljongtärning. Red av med maizena till önskad konsistens.
5. Låt såsen koka i några minuter och lägg sedan ner köttbullarna i såsen. Servera med ris, haricots verts och sallad.
Tips!
Såsen kan dela sig lite, men det påverkar inte smaken, så bli inte orolig. Finhacka 2 msk salta jordnötter och lägg ner i såsen
Såsen kan dela sig lite, men det påverkar inte smaken, så bli inte orolig. Finhacka 2 msk salta jordnötter och lägg ner i såsen
Korv- och grönsakspanna
Ingredienser:
1 dl bulgur
250 g korv 9%
0,25 purjolök
0,25 zucchini
1 morot
0,5 äpple
0,5 tsk curry
1 tsk flytande margarin
2 dl vatten
0,5 köttbuljongtärning
1 msk mango chutney
salt & peppar
1 dl bulgur
250 g korv 9%
0,25 purjolök
0,25 zucchini
1 morot
0,5 äpple
0,5 tsk curry
1 tsk flytande margarin
2 dl vatten
0,5 köttbuljongtärning
1 msk mango chutney
salt & peppar
Gör så här:
1. Tillaga bulgur enligt förpackningen.
2. Strimla korv och purjolök. Skär zucchini, morot och äpple i bitar.
3. Fräs curry i margarin, tillsätt grönsaker, äpple och korv. Häll på vatten och tillsätt buljongtärning och mango chutney, låt småkoka ca 5 minuter. Krydda med salt och peppar.
4. Servera korv och grönsaker med bulgur.
Tips.
Ös på med mer grönsaker om du har några som ligger och håller på att bli gamla.
Ös på med mer grönsaker om du har några som ligger och håller på att bli gamla.
Tomatsås:
Till 4 pers. (Generöst 2 pers)
Ingredienser
2 burkar krossade tomater
3-4 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
Salt & peppar
En nypa socker eller sweetener för sockerfritt
2 burkar krossade tomater
3-4 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
Salt & peppar
En nypa socker eller sweetener för sockerfritt
Gör så här:
Skala vitlöken och mosa till den så att den spricker upp med bredsidan av kniven på en skärbräda. Häll matolja i en kastrull och hetta upp. Lägg i vitlöken och låt den fräsa tills den blir lätt gyllenbrun. Häll över krossade tomater och låt puttra utan lock i ca 10 minuter. Salta, peppra, sockra. Plocka ut resterna av vitlöksklyftorna.
Skala vitlöken och mosa till den så att den spricker upp med bredsidan av kniven på en skärbräda. Häll matolja i en kastrull och hetta upp. Lägg i vitlöken och låt den fräsa tills den blir lätt gyllenbrun. Häll över krossade tomater och låt puttra utan lock i ca 10 minuter. Salta, peppra, sockra. Plocka ut resterna av vitlöksklyftorna.
Mustigt hälsobröd
5 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt
2½ dl rågkross
1 dl vetekli
½ dl vetegroddar
1 tsk salt
4 tsk bikarbonat
1 L lättfil
1-1½ dl mörk sirap
2 avlånga brödformar, 175 grader i 1 timme och
40 min längst ned i ugnen.
Smulpaj med äpple
Viktväktarna
Ingredienser
2 tsk lättmargarin
1/2 dl havregryn
1 tsk strösötningsmedel
1 skvätt vatten
1 tsk ströbröd
Fyllning:
1 stort syrligt äpple
1-2 tsk kanel
1-2 tsk strösötningsmedel
1/2 dl havregryn
1 tsk strösötningsmedel
1 skvätt vatten
1 tsk ströbröd
Fyllning:
1 stort syrligt äpple
1-2 tsk kanel
1-2 tsk strösötningsmedel
Gör så här
Hacka ihop alla
ingredienserna till pajdegen med gaffel. Skala, kärna ur och skiva äpplena
tunnt. Blanda äppelbitarna med kanel och sötningsmedel och lägg sedan i en
ugnsfast form. Smula pajdegen över äpplena och tillaga i micron på högsta
effekt 5-6 min eller tills äpplena mjuknat.
Lax och räkgryta
2-3 port
Ingredienser
2 laxfileér
ca 2 dl skalade räkor
2,5 dl viktväktarnas minifraiche
4 bitar broccoli, sönderdelade.
1/2 gul lök
1 klyfta vitlök
salt
peppar
ca 2 dl skalade räkor
2,5 dl viktväktarnas minifraiche
4 bitar broccoli, sönderdelade.
1/2 gul lök
1 klyfta vitlök
salt
peppar
Gör så här
Hacka lök och vitlök,
fräs i stekpanna. Dela laxen i kuber och fräs lätt, salta och peppra. Tina
Broccolin och dela i mindre buketter, lägg i stekpannan och stek så de blir
varma. Häll i fraichén och räkorna och värm upp. Kydda efter behag.
servera med exempelvis Bulgur och en sallad.
servera med exempelvis Bulgur och en sallad.
Broccolisoppa
Viktväktarna
Ingredienser
Bas:
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
2 buljongtärningar (gärna hönsbuljong)
1 liter vatten...ca
2 broccolistånd
1 dl matlagningsgrädde 7%
Salt
Peppar
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
2 buljongtärningar (gärna hönsbuljong)
1 liter vatten...ca
2 broccolistånd
1 dl matlagningsgrädde 7%
Salt
Peppar
Gör så här
Broccolin kan bytas
ut mot:
1 blomkålshuvud eller
500 gr morötter
* Skär purjolöken och vitlöken i mindre bitar.
* Lägg det i en kastrull tillsammans med buljongtärningarna.
* Häll vattnet över.
* Tillsätt broccolistånd i bitar.
* Koka 10-15 min.
* Mixa ihop till en slät soppa.
* Tillsätt matlagningsgrädde.
* Smaka av med salt och peppar.
1 blomkålshuvud eller
500 gr morötter
* Skär purjolöken och vitlöken i mindre bitar.
* Lägg det i en kastrull tillsammans med buljongtärningarna.
* Häll vattnet över.
* Tillsätt broccolistånd i bitar.
* Koka 10-15 min.
* Mixa ihop till en slät soppa.
* Tillsätt matlagningsgrädde.
* Smaka av med salt och peppar.
Indisk köttfärsgryta
Viktväktarna
Ingredienser
100 g finhackad gul
lök
2 klyfta vitlök, pressade
2 msk matolja
400 g mager nötfärs
200 g champinjoner i skivor
1 tsk spiskummin
1 tsk curry
3 lagerblad
5 limeblad
2 kanelstång
1 msk riven färsk ingefära
4 dl krossade tomater
1 röd paprika i bitar
2 dl kokosmjölk, mager
2 klyfta vitlök, pressade
2 msk matolja
400 g mager nötfärs
200 g champinjoner i skivor
1 tsk spiskummin
1 tsk curry
3 lagerblad
5 limeblad
2 kanelstång
1 msk riven färsk ingefära
4 dl krossade tomater
1 röd paprika i bitar
2 dl kokosmjölk, mager
0,5
köttbuljongtärning
Salt
Peppar
3 dl jasminris
Sallad:
200 g gurka i skivor
300 g tomat i skivor
1 dl naturell yoghurt, ev laktosfri
Salt
Svartpeppar
Salt
Peppar
3 dl jasminris
Sallad:
200 g gurka i skivor
300 g tomat i skivor
1 dl naturell yoghurt, ev laktosfri
Salt
Svartpeppar
Gör så här
Fräs all lök i
hälften av oljan i en stekpanna.
Lägg över löken i en gryta.
Fräs köttfärsen i resten av oljan i stekpannan.
Tillsätt färsen till grytan.
Tvätta noga, ta bort kärnorna och hacka paprikan i bitar.
Rör ner champinjoner, spiskummin, paprika, curry, lagerblad, limeblad, kanelstång, ingefära, tomater, kokosmjölk och köttbuljongtärning.
Smaka av med salt och peppar.
Låt grytan småkoka i 15 minuter.
Servera med jasminris och en sallad gjord på gurka, tomat, yoghurt, salt och svartpeppar.
Lägg över löken i en gryta.
Fräs köttfärsen i resten av oljan i stekpannan.
Tillsätt färsen till grytan.
Tvätta noga, ta bort kärnorna och hacka paprikan i bitar.
Rör ner champinjoner, spiskummin, paprika, curry, lagerblad, limeblad, kanelstång, ingefära, tomater, kokosmjölk och köttbuljongtärning.
Smaka av med salt och peppar.
Låt grytan småkoka i 15 minuter.
Servera med jasminris och en sallad gjord på gurka, tomat, yoghurt, salt och svartpeppar.
Viktväktarnas köttfärssoppa
Ingredienser
3 dl köttbuljong
1 liten skivad potatis
½ grovriven morot
50 g mager nötfärs
½ hackad gul lökev finhackad vitlök
½ tsk olja
Salt
Peppar
½ tsk paprikapulver
½ tsk chilipulver
1 msk chilisås eller tomatpuré
1 knippa persilja
1 liten skivad potatis
½ grovriven morot
50 g mager nötfärs
½ hackad gul lökev finhackad vitlök
½ tsk olja
Salt
Peppar
½ tsk paprikapulver
½ tsk chilipulver
1 msk chilisås eller tomatpuré
1 knippa persilja
Gör så här
Koka upp buljongen.
Lägg i potatis och morot. Koka på svag värme ca 10 min. Fräs under tiden färs
och lök i oljan. Rör om så att färsen blir grynig. Tillsätt kryddorna och
chilisåsen eller tomatpuré och blanda ner allt i soppan. Koka ytterligare 5
min. Garnera med persilja.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar