Pasta rätter

Pastagratäng


200g valfri pasta
500g köttfärs
salt, peppar
1 röd paprika
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
2-4 dl krossad tomat
1½ dl tomatpuré
½-1 tsk kanel
2 dl crème fraiche
1½dl riven ost 
salt, peppar
  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Koka pastan.
  • Hacka lök, dela paprikan i mindre bitar.
  • Bryn tillsammans med färsen i margarin i en gryta.
  • Tillsätt vitlök, salt och peppar.
  • Tillsätt krossad tomat, tomatpuré och kanel.
  • Låt puttra några minuter, smaka av med salt och peppar.
  • Lägg den kokta pastan i en smord form.
  • Bred ut köttfärsröran över pastan.
  • Blanda creme fraiche, riven ost, salt och peppar och bred över färsen.
  • Gratinera i 20-25 minuter.

 

Ravioligryta

 

4 pers

ingredienser:

½ purjolök
1 msk olja
1 brk pastasås, tomat och vitlök (690 g)
2 tsk socker
1 brk kronärtskockshjärtan (390 g)
1 påse rucola
2 förpackningar färsk ravioli

Koka 2 förpackningar färsk ravioli med ricotta och spenat (ca 250 g) enligt anvisning på förpackningen.

1: Ansa,skölj och strimla purjolöken. Stek den mjuk i oljan i en stor stekpanna. 
2: Häll i pastasåsen över purjolöken och låt det koka upp. 
3: Tillsätt socker. 
4: Låt kronärtskockshjärtanen rinna av. Skär dem i bitar och lägg dem i såsen.
5: Låt alltsammans bli varmt och blanda ner den väl avrunna raviolin i såsen. 
   
     Servera med rucola. 

Lasagne


4-6 portioner                                    

ingredienser

  • 9 st lasagneplattor

Köttfärssås:

  • 1-2 st gula lökar
  • 1 msk smör eller olja att steka i
  • 400-500 g nötfärs
  • 400 g krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 st köttbuljongtärning
    • eller  1 st grönsaksbuljongtärning
  • 1 tsk basilika
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • ev. chili explosion
    • eller  ca 0.5 tsk chilipeppar

Ostsås:

  • 4 msk vetemjöl
  • 7 dl mjölk
  • ca 2 dl (ca 70 g) riven ost
  • ca 0.5-1 tsk salt

Ovanpå:

  • ca 1 dl (ca 30 g) riven ost

       1 ugnsform ca 20x25 cm

Gör så här:

Ta fram en form som någorlunda passar lasagneplattorna, så att de går att lägga ut och täcker ytan ganska bra. Formen på bilden är 20x30 cm men något mindre ca 20x25 cm tror jag skulle passa helt perfekt.
1. Köttfärssåsen: Skala och hacka löken. Hetta upp en stekpanna med smör eller olja. Fräs lök och köttfärs.
2. Tillsätt tomater, tomatpuré, basilika och buljongtärning. Om du vill ha lite chilismak på din lasagne så rekommenderas några varv på kryddkvarnen chili explosion eller chilipulver.
3. Låt puttra, gärna under lock på svag värme ca 20 minuter. Gör gärna ostsåsen under tiden. Smaka av med salt och peppar.

Ostsåsen:

4. Mät upp mjölet i en kastrull som det inte bränner fast i så lätt och tillsätt en mindre del av mjölken ca 1.25 dl kan vara lagom att börja med till 4 msk mjöl. 5. Vispa till det blir en degig smet och späd ev. med lite mera mjölk tills du fått en smidig smet utan mjölklumpar.
6. Vispa ner resten av mjölken och låt koka upp under omrörning.
7. Sänk värmen när det kokat upp och låt småkoka ca 3 minuter.
8. Tillsätt salt. Rör om och smaka.
9. Tillsätt den rivna osten.
10. Rör tills osten smält. Tänk på att inte låta såsen koka med osten i, då kan såsen bli grynig.
När köttfärssåsen och ostsåsen är klar ta fram en ugnsfast form som har ett sådant mått så att lasagneplattorna passar. OBS! Läs på förpackning hur länge lasagneplattorna ska tillagas. Om det är mer än 20 minuter bör du förkoka dem innan du använder dem i lasagnen, alternativt ha lasagnen längre tid i ugnen än angiven tid nedan annars kommer det bli en hård lasagne.
11. Häll hälften av ostsåsen på botten av formen.
12. Lägg på 3 av plattorna.
13. Bred ut hälften av köttfärssåsen.
14. Lägg på tre plattor.
15. Bred ut resten av köttfärssåsen.
16. Lägg på de sista tre plattorna.
17. Häll på resten av ostsåsen
18. Strö över riven ost.
Gratinera mitt i ugnen i 225 grader i ca 15-20 minuter eller så lång tid som krävs för att lasagneplattorna ska bli mjuka (läs på förpackningen). Du kan behöva lägga på ugnsfolie för att den inte ska bli bränd ovanpå om du har den inne längre än 20 minuter.

  Cannelloni

 
  • Hyvla 1 zucchini på längden med en osthyvel.
  • Bred 150 g philadelphiaost på 6 färska pastaplattor (250 g).
  • Täck plattorna med zucchiniskivorna.
  • Lägg 240 g rökt skinka på zucchiniskivorna. 2 skivor skinka per pastaplatta.
  • Rulla ihop varje platta från kortsidan.
  • Lägg rullarna i en oljad ugnsform med skarven neråt.
  • Häll över 1 brk tomatsås (420 g). Välj tomatsås efter smak.
  • Smula 2 mozzarellaostar (à 125 g) över tomatsåsen. Låt stå i mitten av ugnen på 200° i 20 minuter.
  • Toppa med svartpeppar vid servering.  

 Krämig Pasta

Ingredienser

1 gul lök, hackad
3 vitlöksklyftor, tunt skivade
1 msk Norrmejerier Smör
6 salciccia- eller chorizokorvar
1 zucchini, skuren i bitar
1 röd paprika, skuren i bitar
2 msk färsk salvia eller timjan
4 tomater
2 dl crème fraiche Mexikansk-Chili
300 g pasta

Gör så här:

  • Stek lök och vitlök i smör tills den börjar bli mjuk. 
  • Skär korven i tjocka skivor och låt den steka med ett par minuter. 
  • Tillsätt zucchini och paprika och hälften av salvian. Låt koka på låg värme i ca 10 min. 
  • Tillsätt klyftade tomater och crème fraiche. Hetta upp och smaka av med salt och peppar. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. 
  • Blanda den varma pastan med såsen och garnera med resten av salvian.

      
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar