Kryddor




Örter som går bra med fläsk är kummin, koriander, spiskummin, curry, dill, vitlök, rosmarin, salvia, fänkål, kyndel och timjan
  

Anis

Anis frön är små och halvmåneformade med en stark smak av lakrits. Den används som smakmedel i bröd. Många är de spritsorter som utvinns ur anis fröna. Vi kan nämna några av dem, så som Akvavit, Pernod, Ouzo med flera.
Anetol är mindre lösligt i vatten än etanol, varför vissa aniskryddade spritdrycker blir opaka när de späds ut med vatten.

 

Arrowrot 

Arrowrot är ett bra förtjockningsmedel för såser. Arrowrots blandningar tjocknar vid en lägre temperatur än blandningar framställda med mjöl eller majsstärkelse. Blanda Arrowrot i kall vätska innan du häller i heta vätskor sedan kokas den tills blandningen tjocknar. 2 tsk arrowrot kan ersätta 1 msk majsstärkelse. 1 tsk arrowrot kan ersätta 1 msk mjöl.



 Basilika

 Färsk basilika finns i flera varianter, bland annat citron, lila och söt basilika. Den har en mild söt smak. Efter torkning ger det en mint smak. Basilika används i Medelhavets fiskförrätter och soppor, särskilt i kombination med tomater. Basilika ger en doftande mint doft och den passar väl med vitlök, timjan och oregano. Krossa torkade blad med handen eller i en mortel för att frigöra dess smak.

 

Bockhornsklöver

 Dessa små gulbruna frön har en liten bitter smak, som tillsats i små mängder och är mycket bra i curryrätter, chutneys, pickles, soppor, fisk-och skaldjursrätter.


 

 

 

 

Cayenne

Cayenne peppar är mycket varm, och låna en kryddig smak för fisk och andra livsmedel. Denna krydda är vanligt i Cajun köket. Det är allmänt tillgänglig torkas och mals i stormarknader. Orange-röd färg. Används för kryddig fiskrätter, såser och smetar. 

 

Chilipulver

 



Tillverkad av torkad röd chili. Detta röda pulver varierar i smak och hethet, från mild till het. En mindre eldig typ finns i chili kryddan.

 

Curry 

  

Curry är en blandning av kryddor, inklusive spiskummin, koriander, gurkmeja, kanel, ingefära och peppar. Den exakta blandningen av kryddor varierar regionalt. Det ger en komplex, kryddig smak i fisk-och skaldjursrätter, särskilt fisk. Curry är en vanlig krydda blandning i indisk matlagning.



 

 

 

Crab Boil

Liksom curry är Crab boil en blandning av kryddor. Den innehåller oftast senapsfrö, lagerblad, krossade röd paprika och pepparkorn. Krabba koka används normalt i lager för tillagning av fisk och andra typer av fisk och skaldjur.

 

  

  

 

Dill

 


En fjäderlätt ört som används ofta som en garnering för att lägga till glamour till rätter. Dill har en fräsch delikat smak som liknar kummin. Dill används i fisk, skaldjur, sallader och dipp.

 


  

Gräslök 





Gräslök är grön gräs-liknande ört med en mild lök smak. Den kan användas i en mängd olika fiskrätter, ofta som garnering. Gräslök förlorar sin smak under tillagningen, så lägg i dem i slutet för att få en starkare smak. Används också i dippsås. Kombinera gräslök med smält smör och citron, sedan duggregn över fiskfiléerna före eller efter gräddning.

 

Gurkmeja


Nära anknytning till ingefära, är det en aromatisk rot som torkas och mals för att framställa en klar, orange-gult pulver. Den har en rik, varm, distinkt lukt, en delikat, aromatisk smak och bidrar till att ge rätter en attraktiv gul färg. Användning i curryrätter, fisk-och skaldjursrätter, pilafs ris och linser blandningar.


Kanel

Spån av bark från kanel träd behandlas och böjda för att bilda kanelstänger. Finns även i mald form. Kryddig, väldoftande och söt, det används i stor utsträckning i salta och söta rätter. Cassia (från den torkade barken av cassia träd) liknar kanel, men mindre känslig i smak med en liten skarp "bita".

 

 

 Kardemumma

Små, triangelformade skida innehåller många små svarta frön som har en varm, mycket aromatisk smak. Du kan köpa gröna eller svarta kardemumma trots den mindre gröna typen är mer allmänt tillgänglig.

 

  

 

Koriander

  
Färsk Koriander är blad och har en smakblandning av persilja och citrus. Koriander bör krossas antingen för hand eller med en mortel och mortelstöt. Koriander är ett perfekt komplement till mexikanska rätter. Strö över wokade grönsaker för färg och asiatiska smak.


Finns i frö och mald form. Dessa små, ljusbruna frön har en mild kryddig smak och med en liten apelsinskal doft. En väsentlig krydda i curry rätter men passar också till fisk-och skaldjursrätter, i grytor och marinader ..

Kryddpeppar

Kryddpeppar är tillverkad av torkade bär, av kryddpeppar träd. Det ger en smak som liknar en blandning av muskot, kryddnejlika och kanel. Kryddpeppar används ofta för att smaksätta kokt fisk.
Kryddpeppar är också bra för smaksättning i soppor och såser. 
 


Kummin

Säljs i frö eller mald. Kummin har en varm och stickande aromatisk smak och används i stor utsträckning i smak av curryrätter, ofta i Mellanöstern och i mexikanska rätter. Populär i Tyskland för smaksättning av surkål och rätter med fläsk. Används malen eller hel i kötträtter och fyllda grönsaker.


 

Lagerblad

Lagerblad kan användas för att skapa mer stickande smaker. De bär en doftande kryddnejlika-liknande doft och används ofta i soppor, grytor och skaldjursrätter. Var noga med att ta bort hela lagerblad efter tillagning, eftersom det är en smak som kommer att öka om de lämnas kvar.

Mejram


Mejram, en ört som kompletterar förrätter av fisk. Den har en smak som liknar oregano men lite mildare. Liksom gräslök är mejram en delikat ört, så oftast tillsätts den i slutet av tillagningen.

 

 

 

 

 

Old Bay

En unik samling av mer än ett dussin örter och kryddor. Kryddningen innehåller en robust blandning av selleri salt, senap, röd paprika, lagerblad, kryddnejlika, kryddpeppar, ingefära, muscot, kardemumma, kanel, och paprika. Utmärkt till alla skaldjur, speciellt krabba.

   

 

Oregano

Oregano har en stickande lukt och smak. Det är också vanligtvis används i chilipulver. Oregano är ett bra komplement till många lamm, gris och nötkött huvudrätter. Ett enkelt sätt att såser accent pasta, salladsdressingar och malda kötträtter är med en damning av krossade Oregano blad. Att släppa sin smak, krossa   Oregano för hand eller med en mortel och stöt innan du använder den i dina recept.

Paprika



Paprika kommer från en mängd olika peppar, med en elegant röd färg och en mild söt smak. Paprika är användbar som en färgglad garnering för nästan alla skaldjurs maträtter.


 

 

Peppar

Vitpeppar kommer från mogna bär med borttaget yttre skal. Svartpeppar kommer från icke-mogna bär, torkade tills de fått en mörkare grön-svart färg. Svartpeppar är mer subtil än vit. Använd vita eller svarta pepparkorn i marinader och pickles eller nymald som en krydda. Båda finns tillgängliga malen. Grönpeppar är också omogna bär fast med en mild lätt smak. Det är en lätt pepprig smak till såser och salladsdressingar. Använd dem antingen hela eller mal dem lätt före användning. Torra grönpepparkorn bör krossas lätt innan de frigör smak.

Rosmarin

 
Rosmarin har en te-liknande doft och en Piney smak. Rosmarin har en bestämd smak som smälter väl med vitlök till säsongs grytor och marinader eller lättare fiskrätter. Smält smör med Rosmarin att täcka över nyligen kokt röd potatis. Krossa bladen för hand eller med en mortel och mortelstöt före användning.


Saffran

Saffran kommer från den eleganta violetta Krocusen och kan anses vara "guld" i kryddor. Den har en mycket distinkt genomträngande doft och med en intensivt utsökt smak. Saffran ger också en rik gul färg till olika rätter. Finns i små paket eller burkar. Denna krydda är mycket bra till aromer i soppor och skaldjursrätter. En liten nypa saffran kan ge god.

Senapskorn

Senapskorn är en varm och kryddig smak till kött, fisk, fågel, såser och salladsdressingar. Före användningen så blandas senapspulver med vatten för att bilda en pasta. Det tar ungefär 10 minuter för senapens smak att utvecklas. Användning i livsmedel ger smakhöjdpunkter.

 

 

 

 

Sesamfrön

 
Innehåller en hög halt av protein och mineralolja. Sesamfrön har en knaprig konsistens och söt, nötig smak som passar bra i curryrätter och fiskrätter.

 

 

 

 

Stjärnanis

Denna torkade, stjärnformade frö huvud har en stickande, aromatisk doft, ganska lik fänkål. Använd mycket sparsamt i skaldjur stek rätter.

 

 

 

Vanilj

Vanilj används för att balansera såser som skaldjur och ger en jämn rik bakgrund smak.

 

 

 

 

 

Vitlök


Vitlök är en medlem av lök familjen och har en stark, kryddig smak och stickande doft. Den kan användas i såser för smaksättning fisk och annat kött. Vitlök är tillgängligt som färska, torkade och malda. 



Kryddor som Medicin

Om du känner dig trött, sjuk eller hängig? Ta en titt i kryddhyllan innan du går på syntetiska mediciner. Kryddhyllan är fylld av naturliga hälsokurer. Till exempel, kanel är bra för blodtrycket, ingefära mot åksjuka och timjan mot förkylningar. Det finns mycket kunskaper om kryddor som vi håller på att återupptäcka, och det forskas mycket mer om kryddor nu än vad det gjorts på länge.
  • Kanel, bra mot högt blodtryck, stabiliserar blodsockret, bra för diabetiker. Kanel är även gynnsamt vid artrit och andra ledbesvär.
  • Ingefära, har antiinflammatoriska effekter. Bra mot ledvärk, hjälper mot illamående. Är du åksjuk kan det hjälpa att knapra på lite ingefära, likaså om du är illamående under din graviditet.
  • Rosmarin, sägs vara bra för minnet och förebygger huvudvärk. Innehåller även antioxidanter och järn.
  • Persilja, innehåller mycket järn. Bra mot förkylningar och bygger upp immunförsvaret.
  • Kardemumma, bra mot matsmältningsbesvär.
  • Oregano, innehåller antioxidanter och bygger upp immunförsvaret.
  • Chili, ökar förbränningen i kroppen. Kan även skydda mot cancer, åderförkalkning, blodpropp och förkylning. Röd chilli kan även hjälpa vid magkatarr och magsår.
  • Salvia, löser kramper i magen, svetthämmande och stimulerar aptiten.
  • Vitlök, påverkar hjärt- och kärlfunktionen positivt. Bra mot förkylning, även inflammationshämmande.
  • Timjan, har kramplösande effekt. Innehåller även C-vitamin.
  • Koriander, är bra för matsmältningen och mot gasig mage.












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar