Klassisk Semla
ingredienser
- 1/2 paket jäst (à 50 g)
- 100 g smör eller margarin
- 2 1/2 dl mjölk
- 1 ägg
- 1 dl socker
- 2 krm salt
- 2 krm hjorthornssalt
- 6-7 dl vetemjöl
Pensling:
- ägg
Fyllning:
- 100 g mandelmassa
- 2-2 1/2 msk mjölk
Garnering:
- 2 dl vispgrädde
- florsocker
Så här gör du:
- Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull eller i en skål i mikrovågsugnen på full effekt (max 800 W) ca 1 min. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
- Tillsätt resten av degvätskan, ägg, socker, salt, hjorthornssalt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter.
- Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.
- Sätt ugnen på 250°C.
- Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela degen i 10 bitar (för 10 st). Forma varje bit till en slät bulle som läggs på en bakpappersklädd plåt. Låt bullarna jäsa övertäckta ca 20 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
- Grädda mitt i ugnen i ca 10 min. Låt bullarna kallna på galler.
- Fyllning: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite av inkråmet. Riv mandelmassan på rivjärn och blanda med inkråm och mjölk. Fyll tillbaka i bullarna.
- Garnering: Vispa grädden till fast skum, gärna med elvisp. Klicka eller spritsa grädden på bullarna och lägg på locken. Pudra över florsocker och servera semlorna.
Mini Semlor
ingredienser
Semeldeg:
- 1 st ägg
- 50 g jäst för söta degar
- 100 g smör
- 3 dl mjölk
- 0.5 tsk salt
- 1 tsk kardemumma
- 1 dl strösocker
- 0.5 tsk hjorthornssalt
- knappt 1 liter vetemjöl
- eller dinkelmjöl
Pensling:
- 1 st ägg
Mandelmassa:
- 125 g sötmandel
- 1 dl strösocker
- 1 dl varm mjölk
- inkråm från bullarna
Garnering:
- 4 dl vispgrädde
- ca 2-4 msk florsocker
Semlebullar:
Smula ner jästen i en degbunke. Ta fram ägget så att det blir lite varmare än kylskåpskallt.Smält smöret och häll i mjölken och rör om och låt bli fingervarmt, 37°C. Häll först lite över jästen och rör tills den lösts upp. Häll därefter på resten och rör om.
Tillsätt salt, kardemumma, socker och ägg. Rör i mjöl och hjorthornssalt efter hand och arbeta degen smidig och blank, helst med en köksmaskin eller annars elvispens degkrokar.
Ställ bunken på en dragfri plats med rumstemperatur, lägg över en bakduk och låt jäsa 30 minuter.
Ta upp degen på bakbordet och knåda ut alla luftbubblor. Dela degen i 32 delar och baka ut till runda släta bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och jäs väl, ca 30 minuter.
Pensla försiktigt bullarna med uppvispat ägg. Grädda dem därefter mitt i ugnen i 250°C i ca 5-7 minuter. Låt bullarna kallna under bakhandduk.
Mandelmassa:
Lägg sötmandel och socker i en mixerskål. Skär av locken och gröp ur endel av inkråmet med en tesked och lägg inkråmet i mixerskålen. Värm mjölken, t.ex. i en kopp i mikron och häll över det andra i mixerskålen. Mixa sötmandel, mjölk, inkråm och socker till en slät mandelmassa. Lägg mandelmassan i hålen i bullarna.Garnering:
Vispa grädden. Lägg på grädden på bullarna och lägg på locken. Sikta över florsocker.Äppelkaka
150 g smör, kall tärnad | |
1 dl strösocker | |
3 dl vetemjöl | |
1 tsk bakpulver |
Fyllning 1:
5 st röda äpplen | |
2 msk strösocker | |
1,5 tsk kardemumma | |
2 msk smör |
Fyllning 2:
2 st ägg | |
2 dl cremé fraishe | |
0,5 dl strösocker | |
1 tsk vaniljsocker | |
1 tsk finriven citronskal | |
2 msk pressad citron |
Tillbehör:
vispad grädde, vaniljglass, eller vaniljsås |
---|
Tillagning
1. Sätt ugnen på 200°. Mixa snabbt ihop smör, socker, mjöl och bakpulver till pajdegen.
2. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Ställ kallt ca 30 min.
3. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen 10-15 min, tills det fått lite färg.
4. Fyllning 1: Kärna ur och skär äpplena i 1/2 cm tjocka klyftor. Blanda klyftorna med socker och kardemumma. Mjukstek dem i smör i het stekpanna 5 min under omrörning. Ställ åt sidan för att svalna.
5. Fyllning 2: Vispa ihop ägg, crème fraiche, socker, vaniljsocker, citronskal och citronsaft.
6. Täck pajbottnen med äpple. Häll fyllning 2 över. Grädda mitt i ugnen 25-30 min, tills pajen fått lite färg och fyllningen stannat.
7. Servera pajen med grädde, glass eller vaniljsås.
2. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Ställ kallt ca 30 min.
3. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen 10-15 min, tills det fått lite färg.
4. Fyllning 1: Kärna ur och skär äpplena i 1/2 cm tjocka klyftor. Blanda klyftorna med socker och kardemumma. Mjukstek dem i smör i het stekpanna 5 min under omrörning. Ställ åt sidan för att svalna.
5. Fyllning 2: Vispa ihop ägg, crème fraiche, socker, vaniljsocker, citronskal och citronsaft.
6. Täck pajbottnen med äpple. Häll fyllning 2 över. Grädda mitt i ugnen 25-30 min, tills pajen fått lite färg och fyllningen stannat.
7. Servera pajen med grädde, glass eller vaniljsås.
Mazarinkaka
ingredienser:
2 1/4 dlströsocker
1 msk vaniljsocker
25 st sötmandlar
3 st bittermandlar
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 1/4 dl mjölk Garnering: Florsocker
Gör så här:
- Rör smör och socker vitt och pösigt.
- Tillsätt vaniljsocker, den malda mandeln och sedan mjölet, blandat med bakpulvret, omväxlande med mjölken och det vispade ägget.
- Häll smeten i en mycket välsmord rund form. (ca 22 cm i diameter)
- Grädda i 175°c ca 40 minuter.
- Låt kakan svalna något och stjälp upp den. Sikta med florsocker när den kallnat.
Blåbärssnitt
ingredienser:
3 ägg
4 dl strösocker
150 g (smält) smör
2 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
blåbär
Gör så här:
- Rör hastigt ihop ägg, socker och smält smör.
- Tillsätt vaniljsocker och vetemjöl och rör om - men inte mer.
- Häll smeten i en smord långpanna.
- Grädda i 200°C ca 20-25 minuter
- Strö över blåbär efter tycke.
Enkla wienerbröd
ca 25 st
2 dl kall mjölk
200 g rumstempererat smör eller margarin
1 msk socker
ca 6 dl vetemjöl
Fyllning:
75 g margarin eller smör
2 msksocker
2 tsk vaniljsocker
pensling: Ägg
Garnering: 1 dl florsocker, 1 msk vatten
Gör så här:
- Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt mjölken och rör tills jästen är upplöst.
- Tillsätt matfettet, delat i mindre bitar, sockret och mjölet. Arbeta snabbt samman till en smidig deg.
- Kavla ut den till en stor fyrkant 40X40 cm, på en mjölad arbetsbänk.
- Skär den i fyrkanter, 8X8 cm.
- Rör samman ingredienserna till fyllningen. Fördela lite av den mitt över fyrkanten.
- Vik upp de fyra hörnen på degbitarna över fyllningen.
- Lägg bröden i veckade pappersformar. Ställ dem på plåtar.
- Låt dem jäsa övertäckta ca 2 timmar i rumstemperatur.
- Pensla bröden med uppvispat ägg.
- Grädda dem mitt i ugnen i 250°C, 5-8 min. I varmluftsugn i 200°C, ca 8 min.
- Låt bröden kallna utan bakduk på galler.
- Glasera bröden med florsockerglasyr innan de ska serveras.
Susanna bullar
ingredienser:
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
50 g jäst
200 g rumstempererat smör eller margarin.
1 dl socker
3 ägg
ca 6 dl vetemjöl
Fyllningen:
150 g margarin eller smör
1 ½ dl socker
1 tsk vanilinsocker
Pensling: ett uppvispat ägg
Garnering: flagad mandel och ev pärlsocker
Gör så här:
- Smula jästen i en degbunke.Värm mjölken till fingervärme. Häll den över jästen och rör om. Tillsätt mjölet och arbeta ihop till en deg.
- Ställ bunken på varm plats och låt jäsa 30 minuter under duk.
- Arbeta sedan in margarinet/smöret, sockret, ägg och sist resten av mjölet(6 dl). Börja med 5 dl. Degen får inte arbetas mycket. Tillsätt ev mer mjöl.
- Rör ihop ingredienserna till fyllningen.
- Ställ folieformar på en plåt. Dela på fyllningen och lägg en klick i botten på varje form.
- Tag upp degen på mjölat bord. Dela degen i två delar. Forma dessa till längder och dela dem i 30 bitar. Forma degbitarna till bollar och lägg i formarna.
- Tryck ner resten av fyllningen i bullarna. Använd två teskedar eller klipp ett jack i bullen och stoppa i fyllning.
- Jäs bullarna väl. Ca 30-40 minuter.
- Medan degen jäser, värm ugnen till 250°C.
- Pensla med ägg och strö över flagad mandel och pärlsocker.
- Grädda i 8 minuter.
Mandelsnibbar
Ingredienser
200 g sötmandel
150 g mörk blockchoklad
4 dl vetemjöl
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
200 g smör
1/2 msk vatten
Ev. ca 100 g mörk blockchoklad till garnering
150 g mörk blockchoklad
4 dl vetemjöl
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
200 g smör
1/2 msk vatten
Ev. ca 100 g mörk blockchoklad till garnering
Gör så här:
- Blanda mjöl, strösocker och vaniljsocker.
- Skiva i smöret och arbeta ihop till en deg.
- Hacka mandel och choklad ganska grovt, och tillsätt det samt vatten till degen och arbeta ihop alltsammans.
- Tryck ut degen i en långpanna klädd med bakplåtspapper.
- Grädda kakan mitt i ugnen ca 20 minuter i 175 grader.
- Skär den varma kakan, först i jämna rutor och sedan diagonalt i trekanter.
- Låt kakorna svalna helt. Smält blockchoklad över vattenbad och doppa snibbarna i chokladen.
Morotstårta
Ingredienser:
1 dl vegetabilisk olja
3 medelstora morötter.
2 ägg
2 dl socker
2 dl mjöl Smet: 62,5 g philadelphia ost
1 tsk bakpulver 2 msk margarin
1 tsk bikarbonat 1,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker kokos
1 tsk kanel
Gör så här:
- Riv morötterna och blanda dem med oljan, låt det dra en liten stund.
- Vispa upp ägg och socker.
- Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker.
- Blanda ihop med äggsmeten, rör i morötterna.
- Smörj och bröa en rund form och häll i smeten.
- Grädda i 175°C i ca 40 minuter.
- Låt kakan svalna lite innan den vickas upp.
- Blanda philadelphiaosten, florsocker och det smälta matfettet.
- Bred ut smeten över kakan och strö över kokos.
Lenas Gunilla kaka
Ingredienser:
3 ägg + 3 dl socker vispas ihop
1 dl varmt vatten
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
125 g margarin/smör + 1 dl mjölk + 4 msk vanilsocker kokas ihop
Gör så här:
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
125 g margarin/smör + 1 dl mjölk + 4 msk vanilsocker kokas ihop
Gör så här:
- Vispa ägg och socker
- Blanda mjöl med bakpulver, häll det i äggsmeten, därefter häll i vattnet.
- Koka ihop smör, mjölk och vaniljsocker.
- Grädda kakan i 175°C i ca 35 minuter
- Dela kakan när den svalnat.
- Häll fyllningen på båda sidor, lägg ihop den.
- Sikta över florsocker.
Britts Tårtbotten
3 ägg
3 dl socker
3 dl mjöl
3 tsk bakpulver
1½ dl vatten Blandas till en smet
Grädda i 175°C
Detta är en dubbel sats till 3 avlånga formar
Vaniljhjärtan
Ingredienser:
Botten:
1 dl potatismjöl
1 dl strösocker
200 g smör/margarin
Fyllning:
1½ dl kaffegrädde
1 äggula
2 tsk strösocker
1 msk potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
Garnering: Florsocker
Gör så här:
- Börja med botten: Blanda vetemjöl, potatismjöl och socker. Finfördela matfett i blandningen. Arbeta snabbt samman allt till en smidig deg som får vila i kylen en ½ timme.
- Gör sedan fyllningen: Blanda alla ingredienser utom vaniljsockret i en kastrull. Sjud under omrörning tills krämen är tjock.
- Kyl krämen, fortast går det om du ställer kastrullen i kallt vatten. Smaksätt den sedan med vaniljsocker.
- Värm ugnen till 200°C. Kavla ut degen till ca 2mm tjock. Smörj formarna(metall) med margarin och klä dem sedan med drygt hälften av degen.
- Fyll formarna med vaniljkräm och täck med resten av degen. Ställ formarna på en bakplåt. Grädda kakorna i nedre delen av ugnen ca 15 minuter.
- Stjälp försiktigt upp kakorna medan de är varma. Låt dem svalna. Sikta över florsocker strax före servering. Kakorna kan förberedas någon dag i förväg och förvaras i formarna i kylen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar