Kött- och korvrätter

Snabb Gulasch

4 pers

ingredienser:                                            Gör så här:

2 röda paprikor                                         1: Dela, kärna ur och skär paprikorna i bitar.
1 gul lök                                                    2: Skala och hacka lök och vitlöksklyftorna.
2 vitlöksklyftor                                          3: Stek färsen i olja i en stor kastrull tillsammans 
500 g nötfärs                                                 med kummin och paprikapulver.
1 msk olja                                                  4: Rör ner lök, vitlök och paprika, stek med en stund.
1 tsk kummin                                             5: Häll i tomatpure'n och buljongen.
1 msk paprikapulver                                  6: Krydda med persilja, lagerblad,salt och peppar.
2 msk paprikapure'                                    7: Skala och riv potatisen och tillsätt i kastrullen.
5 dl köttbuljong                                         8: Låt allt koka ca 20 minuter.
1 tsk torkad persilja
2 lagerblad                                                   Servera gulaschen med baguetter och matyoughurt
salt
peppar
2 bakpotatisar
2 baguetter
1 dl matyoughurt

Gulasch

 

 

ingredienser:

500g Grytbitar (eller fläskkött, kokas då 30 minuter kortare)
4 lökar
1 grön paprika
1 vitlöksklyfta
2 morötter
1 brk hel tomat
½ dl tomatpurè
2-3 tsk paprikapulver
2½ dl buljong
1 tsk salt
1/4 krm cayennepeppar
1½-2 dl grädde eller gräddfil

Gör så här:  
  • Skär köttet i bitar och bryn i en stekpanna.
  • Skär löken i bitar och fräs den i en gryta.
  • Tillsätt skurna morötter och paprikan i strimlor. Tillsätt sen den krossade vitlöksklyftan och paprikapulvret.
  • Låt detta fräsa några minuter. Tillsätt sedan det brynta köttet och häll över buljong, salt, peppar, tomatpurèn och burktomaterna med spad.
  • Låt grytan småkoka under lock 1-1½ timme. Blanda i ev grädde strax före servering.   


 Boeuf Bourguignon

 8 - 10 portioner

ingredienser 

1,5 kg 
2 msk 
2 st 
2 st 
1,5 tsk 
2 krm 
3 msk 
6 dl 
5 dl 
2 msk 
0,5 tsk 
1 st 
3 st 
20 st 
400 gram 
2 paket 




  
Gör så här:

1. Skär köttet i 2–3 cm stora tärningar. Bryn det i omgångar i en stekpanna och lägg över i en rymlig gryta.

2. Skär morötterna i skivor, inte alltför tunna, och skiva också löken. Fräs dem lätt och lägg över i grytan. Salta och peppra.

3. Pudra över mjölet och rör om under uppvärmning så att mjölet fördelar sig jämnt.

4. Häll på vin och buljong så att det täcker. Tillsätt tomatpuré, timjan och lagerblad. Pressa i vitlöksklyftorna och koka upp grytan under omrörning.

5. Låt grytan småputtra tills köttet är mört, ca 1 1/2 timme.

6. Skala under tiden smålökarna. Fräs dem i smör, häll på en skvätt vatten och koka dem mjuka.

7. Dela champinjonerna om de är stora och bryn dem. Klipp baconet i strimlor och bryn det lätt.

8. Lägg i smålökar, svamp och bacon och sjud några minuter. Smaka av om det behövs mer salt och peppar.

Servera med pressad potatis, ris eller pastafjärilar.




Fläskfilé med bacon och paprika

3-4 portioner

ingredienser                                                                           

  • 1 st fläskfilé
  • 2 st paprikor
  • 200 g champinjoner
  • ca 140 g (1 pkt) bacon
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 tsk paprikapulver
  • 2 msk tomatpuré
  • 0.5 tsk malen chilipeppar
Gör så här:

Skär fläskfilén i skivor. Hetta upp en stekpanna och stek hälften av skivorna i taget. Stek dem i ca 3 minuter per sida så de får en fin stekyta, de behöver inte bli genomstekta. Lägg över dem på ett fat.
Strimla paprika och skiva champinjonerna. Stek några minuter.
Häll på crème fraiche, paprikapulver, tomatpuré och chilipeppar och rör om. Lägg på fläskfilé-bitarna och låt puttra ca 10 minuter. Rör om då och då.
Skär eller klipp bacon i mindre bitar och lägg på. Låt puttra ytterligare ca 5 minuter. Rör om då och då.
Servera! 

Fjällgryta        


på nötkött

6pers 
                                                                    
1-2 msk olja
1,5 kg tärnade grytbitar t ex högrev
2 tsk salt
2 tsk svartpeppar
2 klyftade gula lökar
3 skivade morötter
3 msk tomatpurè
6 dl vatten
4 msk oxfond
3 msk balsamvinäger
3 lagerblad

1: Hetta upp en gryta med hälften av oljan och stek grytbitarna i två omgångar. Salta, peppra och lägg köttet åt sidan.

2: Stek lök, morot, palsternacka i resten av oljan utan att det får färg. Lägg tillbaka köttet och tillsätt 1 tärnad palsternacka och tomatpurè. Stek under omröring i några minuter. Häll på vatten, fond, balsamvinäger och lagerblad. Låt grytan koka under tättslutande lock i ca 1 timme eller tills köttet är mört.

3: Servera grytan med ett valfritt gott bröd.


Fransk kalops  

ingredienser:
 4-5 pers

1 1/4  kg nötkött, benfri högrev eller fransyska
2 stora morötter
6-8 små gula lökar
1 brk ärtor
1½ msk vetemjöl
dl vatten + ärtspad
2 msk tomatpurè
2 tsk kinesisk soya
1 finstött lagerblad
1 tsk paprika
3 kvistar klippt persilja
salt, vitpeppar och rosmarin

Gör så här:
  • Skrapa och skölj morötterna. Skär dem i ½ cm tjocka skivor.
  • Skala löken.
  • Skär köttet i bitar och krydda det. Bryn köttet.
  • Strö mjölet över köttet.
  • Tillsätt därefter vatten och ärtspad, tomatpurèn och soya.
  • Häll i morötter och lök. Koka i 2 timmar, sen häll i ärtorna, värm och servera med potatis.  

Köttgryta med bönor 

ingredienser:
3 dl (240g) vita bönor
vatten
salt
ca 500g grytbitar av högrev
2 msk matfett
salt, peppar
vatten
1 medelstor purjolök
1 brk (400g) krossade tomater
1 brk (395g) ärter och morötter

Gör så här: 
  • Blötlägg bönorna i rikligt med vatten över natten.
  • Häll av vattnet och koka dem i nytt saltat vatten ca 1 timme.
  • Skär köttet i ca 2 cm stora tärningar. Bryn dem i matfettet i omgångar. Salta och peppra.
  • Lägg över köttet i en gryta. Vispa ur pannan med lite vatten och häll över i  grytan.
  • Låt det koka på svag värme i 30 minuter.
  • Tillsätt bönor och tomater. Koka yttrligare ca 15 minuter eller tills köttet känns mört.
  • Smaka av.
  • Ansa, skölj och skiva purjolöken. Lägg ner den i grytan.
  • Låt ärter och morötter rinna av. Tillsätt dem och låt alltsammans bli varmt. Servera med bröd.  

  Turkisk kebab med tomatsallad

ingredienser:
  • 500 g nötfärs
  • 1/2 dl matyoghurt
  • 1 ägg
  • 1-1 1/2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk salt
  • 1 krm chilipeppar
  • 1 msk olja

Tomatsallad

  • 4 tomater
  • 1 rödlök
  • 3 msk hackad mynta
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk pressad saft av citron
  • 1/2 tsk salt
 Gör så här:               
 Sätt ugnen på 250°C.
  • Blanda färsen med matyoghurt, ägg, pressade vitlöksklyftor, spiskummin, salt och peppar.
  • Dela färsen i 8 bitar (för 4 port). Forma färsen runt små grillspett av trä till avlånga köttbullar. Lägg dem i en ugnsäker form och pensla med oljan . Tillaga mitt i ugnen ca 15 min.
  • Sallad: 
  • Skölj och tärna tomaterna. Skala och skiva löken. Blanda tomater, lök och mynta. Tillsätt olja, citronsaft och salt.
  • Servera kebaben med tomatsalladen, bulgur och matyoghurten smaksatt med lite rivet citronskal.

Kebabgryta 

ingredienser:

2 påsar djupfrysta kebab-bitar 
1 purjolök 
2-3 dl grädde
1 påse classic wokgrönsaker
soya
salt och svartpeppar

Gör så här:
  • Häll kebabköttet i en gryta, stek en stund.
  • Tillsätt purjolök i bitar.
  • Häll i påsen med wokgrönsakerna
  • Salta och peppra
  • Blanda i grädden och några stänk soya. 

Het gryta med röd curry och kokos 

ingredienser:

  • 600 g benfri kotlett eller fläskkarré
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk red currypaste
  • 1 burk kokosmjölk
  • 2 msk fisksås
  • 1 msk strösocker
  • 1 burk ananas (à ca 400 g)
  • 5 limeblad
Gör så här:
  • Skär köttet i strimlor.
  • Fräs currypastan i oljan tillsammans med ½ dl av kokosmjölken (för 4 port).
  • Tillsätt köttet och låt det bryna med.
  • Tillsätt resten av kokosmjölken, fisksås, socker, ananas i bitar och limeblad. Låt det koka några minuter.
  • Servera med jasminris, isbergssallad och tomater.

Köttgryta med tomat

 

Ingredienser: 

8-10 potatisar 
3-4 morötter 
500 g grytbitar av gris 
1/2 msk flytande margarin 
1 tsk salt 
1 krm kajennpeppar 
1 förpackning krossade tomater gärna med basilika (à 500 g) 
1 dl grädde (max 5%)

Tillbehör
  • sallad
  • bröd
Gör så här:
  • Skala och skär potatis och morötter i bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten.
  • Bryn köttet i margarinet. Krydda med salt och peppar.
  • Häll på krossade tomater och grädde. Låt puttra under lock, ca 15 minuter.
  • Låt potatis och morötter rinna av och pressa igenom potatispress.
  • Servera grytan med morotspotatisen, blandad sallad och bröd.


Korvrätter

Chorizo med heta linser

 

4 pers

  • 1 hackad gul lök
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 msk olivolja
  • 1 tärnad grön paprika
  • 2 brk skalade tomater (à 400 g)
  • 2½ dl vatten
  • 3 dl röda linser
  • 1 grönsaks- eller hönsbuljongtärning
  • 1 msk sambal oelek
  • ½ tsk salt
Gör så här: 
  1.  Stek lök och vitlök i olja i en kastrull utan att de får färg.
  2. Lägg i paprika, tomater, vatten, sköljda linser, buljongtärning och smaka av med sambal och salt.
  3. Låt koka på svag värme i 10 minuter.
  4. Hetta upp en stekpanna med olja och stek korvskivorna.
  5. Servera linserna med korven och toppa med persilja.
Till servering:  1 tsk olivolja
                         4 skivade chorizokorvar
                         1 dl hackad persilja   

Korvpanna

   

Ingredienser:

500g falukorv
1 paket bacon
90g frysta spenatbitar (6st)
1 brk creme fraiché
½-1 tsk sambal oelek (beroende på vilken hetta man vill ha)
Peppar
En skvätt mjölk vid behov

Gör så här:


Skär bacon i bitar och stek.

Skär korven i bitar och blanda i med baconen.

Bryn till fin färg.
Blanda i den tinade spenaten.
Därefter blandas creme fraiché och sambal oelek.
Rör om och tillsätt lite peppar.
Servera med valfri pasta.

      

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar