SmörgåsTårta



Med Räkor


Formbröd (utan kanter)


Fyllning 1 och 3
1 dl lätt créme fraiche
1/2 dl lätt kesella
1/2 dl lätt majonäs
2 msk chilisås
2 burkar avrunnen tonfisk
salt och peppar

Fyllning 2

Böcklingpastej
1 msk lätt créme fraiche eller lätt kesella
2 kokta och hackade ägg
Dill
Garnering
1 dl lätt créme fraiche
1/2 dl lätt kesella
1/2 dl lätt majonäs
Rökt lax
Räkor
Stenbitsrom
Kokta ägg
Små tomater
Gurka
Ruccola
Dill

TonfiskTårta

ingredienser:
avlånga franskbröd

Fyllning:
6-7 ägg
chilisås
2 brk tonfisk
gurka
tomat
citron
några msk majonäs
lök
ev räkor 

  • Blanda tonfisk med hackad ägg och några msk majonäs, en hackad lök och chilisås.
  • Finhacka dill efter behag. 
  • Varva bröd med röran.

Blandad smörgåstårta

ingredienser:
4 skivor längdskuret mörkt bröd (ca 22 cm)                                       
4 skivor längdskuret vitt bröd
ev lite smör/margarin

Fyllning 1:

3 hårdkokta ägg
1 dl finhackad dill                                              
1 liten tub orökt kaviar

Fyllning 2:

ca 200 g bakad leverpastej
3-4 msk hackad ättiksgurka eller bostongurka

Fyllning 3:

125-150 g rökt skinka
½ ask mjukost naturell

Garnering: mjukost, gurka, tomater, ägg, räkor

Gör så här:
  • smöra brödskivorna lätt.
  • Rör ihop ägg, dill och kaviar till fyllning 1.
  • Rör leverpastejen mjuk och smaksätt med gurka till fyllning 2.
  • Till fyllning 3 blandas finhackad skinka med mjukost.
  • Lägg två av brödskivorna på ett bräde bredvid varandra och bred på fyllning 1. 
  • Täck med ett par brödskivor, som läggs korsvis på andra ledden och bred på fyllning 2.
  • Lägg över ett par brödskivor igen och låt dem korsa de underliggande. Bred på fyllning 3.
  • Täck med de återstående skivorna bröd, svep in tårtan med folie och låt stå i kyl till nästa dag.
  • Bred mjukost på de översta brödskivorna och garnera med räkor, ägg, gurka, tomat ev dillkvist och citronskiva som dekoration.

 Skaldjurstårta

 

6 pers
Ingredienser:

1 st fyrdelad smörgåstårtbotten, rund el som min 23 x 23 cm
bregott
Fyllning 1, kräftfyllning
(OBS, ska räcka till två lager)
1 dl rysk el turkisk yoghurt
2 msk majonnäs
2 hårdkokta ägg
1 burk (360 g) väl avrunna inlagda kräftstjärtar (170 g)
1 msk sambal olek, knappt
en nypa salt

Fyllning 2, räkfyllning
(OBS, ska räcka till ett lager)
1,5 dl creme fraiche, cirka
1 msk majonnäs
en burk väl avrunna inlagda räkor
0,5 dl finskuren salladslök
salt/peppar
Topping

0,5 dl rysk el turkisk yoghurt
0,5 dl majonnäs
100 g philadelfiaost
0,5 dl finhackad gräslök
0,5 dl finhackad dill
Garnering

100 g finskuren salladslök
kräftstjärtar (sparade)
500 g oskalade räkor
4 hårdkokta ägg
limeskiva
dill
Gör så här:

1. Kräftfyllning: Blanda yoghurt och majonnäs. Skala och hacka äggen, rör i dem tillsammans med kräftstjärtarna, (spara några till garnering). Smaksätt med sambal olek och lite salt.
2. Räkfyllning: Blanda creme fraiche med majonnäs. Hacka räkorna. Rör i dem tillsammans med salladslöken. Smaksätt med salt och peppar.
3. Lägg en smörgåstårtebotten på ett fat. Bred på ett tunt lager smör. Lägg på ett, av två lager, av kräftfyllningen. Bred smör på båda sidorna av en ny botten. Lägg den på fyllningen. Bred på ett lager av räkfyllningen. Bred smör på båda sidorna av ännu en botten. Lägg den på fyllningen. Bred på resterande av kräftfyllningen. Bred smör på båda sidorna av den sista bottnen. Lägg den på fyllningen.
4. Topping: Blanda ingredienserna. Bred den först på kanterna av tårtan och sedan på toppen.
5. Garnering: Tryck fast salladslöken runt kanten på tårtan. Skala räkorna. Klyfta äggen. Lägg en hög av skalade räkor och de sparade kräftstjärtarna i mitten på tårtan. Lägg äggklyftorna runt kanten. Dekorera med lime och dill.
 

Varm smörgåstårta 

 

 

ca 5 personer

2 paket hönökaka
2 paket bacon
1 burk champinjoner
1 liten purjolök (ca 2-3 nävar)
5 dl creme fraiche
ost
3-4 Tomater
Lite salt och svartpeppar
Stek bacon knaprigt.
Hacka purjolök och champinjoner och blanda i baconet stek en liten stund till .
Häll hela blandningen i en skål och rör i chrame fraiche.
Lägg ut hönökakan på en plåt med bakplåtspapper på och lägg dom så det blir en rund kaka.
Varva med bacon blandningen och hönökakan, det ska bli tre lager.
Till sist så lägger du på tomat och ost. In i mitten av ugnen på 200grader eller till osten fått färg.
Servera den varma smörgåstårtan tillsammans med en god sallad.

Varm smörgåstårta 2

 

Ugn 200-225° i cirka 20-25 minuter
6 skivor landgångsbröd
Fyllning 1

4-5 kokta ägg
½ dl turkisk yoghurt
1 msk majonnäs
35 g färsk spenat (½ påse) + lite till garnering
½ tsk salt
peppar
Fyllning 2

2 paket, 140 g, tärnat bacon
250 g färska champinjoner
1 msk smör
1 purjolök
½ msk vetemjöl
1 dl matlagningsgrädde
80 g färskost med vitlök
ev. salt och peppar
Garnering på toppen
smör
ketchup
2-2 ½ dl riven ost
200 g cocktailtomater
färsk bladspenat el. annat gröntFyllning 1
  • Hacka äggen och blanda med yoghurt och majonnäs. Hacka spenaten grovt och tillsätt den. Smaka av med salt och peppar.
  • Lägg två skivor bröd på ett bakplåtspapper på en plåt. Bred på fyllning 1. Täck med två skivor bröd.
Fyllning 2
  •  Bryn bacontärningarna. Låt dem rinna av på hushållspapper. Skiva svampen och bryn den i smöret. Strimla purjolöken och tillsätt den mot slutet. Strö över mjölet och rör om. Tillsätt grädden och osten. Låt sjuda under omrörning. Tillsätt bacon och ev. lite salt och peppar. Bred fyllningen på brödskivorna.
 Garnering
 
Bred smör och ett lager ketchup på de två återstående brödskivorna. Lägg dem ovanpå fyllningen, med den smörbredda sidan uppåt. Strö över det mesta av den rivna osten. Dela tomaterna och lägg dem ovanpå. Strö över resten av osten.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Servera gärna en sallad till.

Smörgåstårta med skaldjur och parmaskinka


Ingredienser:

12 bitar
  • 1 oskivad kavring, 550 g
  • 360 g landgångsbröd

Skaldjursröra:

  • 600 g skalade räkor
  • 70 g kräftstjärtar
  • 3 hårdkokta ägg
  • 1 äpple
  • 1 dl finhackad purjolök
  • 2 dl majonnäs
  • 2 dl gräddfil
  • 1 dl hackad dill
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 citron, finrivet skal
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar

Topping:

  • 20 skivor lufttorkad skinka
  • 1 dl färsk basilika
  • 1 msk vatten
  • 1 msk olivolja
  • 200 g philadelphiaost
  • 1,5 dl finstrimlad purjolök
  • 0,5 dl hackad dill
  • 20 g minimozzarella, 150 g
  • 100 g handskalade räkor
Gör så här:
  • Lägg skaldjuren i ett durkslag. Tryck ur överflödig vätska, speciellt om de legat i lake. Hacka dem grovt och lägg i en bunke. 
  • Riv ner de kokta äggen och äpplet på den grova sidan av rivjärnet. 
  • Blanda ner i skaldjuren med övriga ingredienser.
  • Skär kavringen på längden i 1 cm tjocka skivor. Se till att det blir 6 skivor. Lägg ut 3 skivor bredvid varandra och lägg på 3 till så de ligger dubbelt. Lägg det ljusa brödet likadant ovanpå kavringen. Lägg en tallrik eller något cirkelformat med en diameter på 25 cm ovanpå bröden. Skär runt tallrikskanten så brödenfår formen av en rund tårta. Lägg ett lager av bröden på serveringsfatet och bred ut skaldjursröra ovanpå. Varva nu resterande lager av bröd och fyllning och avsluta med bröd. Tryck till så att bröden och fyllningen är kompakt och jämnt fördelade. Dra plastfolie runt tårtans kanter och fäst ordentligt. Täck även toppen med plast och låt stå i kylskåp under natten.
  • Lägg ut skinkskivorna på en plåt med bakplåtspapper och låt stå i mitten av ugnen i 10 minuter på 150 grader. 
  • Mixa basilika, vatten och olja med mixerstav eller i liten mixer tills det har en grön fin färg.
  • Blanda med philadelphiaost och bred på så det täcker hela tårtan, även kanterna.
  • Blanda ihop purjolök och dill och lägg längs med kanten ovanpå tårtan. 
  • Lägg mozzarella och räkor i en toppig hög i mitten på tårtan och täck kanterna med skinkchipsen. 

 

   
 
      
 

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar