Gratänger

Köttfärsgratäng med pasta 
Ingredienser:

500g köttfärs

500g valfri pasta

1 gul och röd paprika

1 msk smör- och olja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
500 g passerade tomater
2 krm salt
2 krm vitpeppar

2 ½ dl matlagningsgrädde
2 dl lätt crème fraiche
100 g Philadelphiaost

140g gräddädelost



Gör så här

  • Koka pastan.
  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Finhacka löken och stek den mjuk i smör/olja.
  • Smula i köttfärsen och bryn till färsen fått färg.
  • Krydda och rör i paprikan, pressad vitlök och de passerade tomaterna.
  • Låt allt puttra på svag värme i ca 15 min.
  • Värm matlagningsgrädde och crème fraiche i en kastrull på svag värme, skeda i gräddädelost och Phiadelphiaosten och rör om tills osten smält. Det bör inte koka.
  • Lägg pastan i en smord form.
  • Fördela köttfärsröran över pastan och häll över ostsåsen.
Grädda i 18-20 minuter. Servera med en god sallad!

Fläskfilégratäng
 Ingredienser

600-700g fläskytterfilé
1-2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 köttbuljongtärning
1 tomat
200g färska champinjoner
1 tsk kinesisk soya
3 dl vispgrädde
2 dl créme fraiche
salt o peppar
ev. riven ost

Gör så här:
  • Skiva fläskfilén i 1½cm skivor och bryn den på båda sidor. Lägg den sedan i en ugnsform.
  • Skär champinjonerna i bitar (dela en champinjon i fyra delar). 
  • Strimla löken och fräs med champinjoner och vitlök.
  • Häll i grädden och créme fraiche.
  • Lägg i buljongtärningen, soya och smaka av med salt och peppar.
  • Koka upp och häll sedan över köttet.
  • Häll på lite riven ost om du vill.
  • Gratinera i 30 minuter i 200°
 Kasslergratäng

 Ingredienser: 
Förkokt ris, 4portioner
500g kassler
250g färska champinjoner
1,5dm purjolök
3dl grädde
1dl creme fraiche
3msk chilisås
3msk mango chutney
salt, peppar
riven ost

Gör så här:
  •  Koka riset.
  • Skär kassler i tärningar.
  • Strimla purjolöken och champinjoner.
  • Blanda grädde, creme fraiche, chilisås och mangochutney i en skål.
  • Salta och peppra lite grann.
  • Smörj en ugnsform.
  • Blanda ris, purjolök,champinjoner och kassler i formen.
  • Häll över såsblandningen.
  • Strö över riven ost.
  • Gratinera i 225 grader 15-20 minuter.
Servera med en sallad

 

Gratinerad fläskfile´ med paprika och broccoli

ingredienser

  • 500-600 g fläskfilé                                                     
  • 400 g broccoli (fryst eller färsk)
  • 1 st röd paprika
  • salt
  • grovmalen svartpeppar

Sås:

  • 12 st champinjoner
  • 70 g soltorkade tomater
  • 0.5 dl hackad gräslök
  • 2 dl crème fraiche paprika & chili
  • 2 msk smör
  • 0.5 dl vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 2 msk kalvfond
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 tsk grovmalen svartpeppar
Gör så här:

Lägg de torkade tomaterna i ljummet vatten om du inte har soltorkade tomater i olja.
Tina broccolin om fryst används. Skär den i mindre bitar och lägg de flesta i en ugnssäker form, spara några till garnering.
Skär fläskfilén i skivor. Stek den, salta och peppra. Lägg dem över broccolin.
Skiva champinjonerna och fräs dem. Hacka tomaterna. Smält smöret till såsen, rör i mjölet, späd med mjölken. Låt koka upp under omrörning. Tillsätt champinjoner, hackade tomater, gräslök, crème fraiche, kalvfond, salt och peppar. Rör om och låt puttra några minuter.
Skär paprikan i långa strimlor.
Häll såsen över filén. Garnera med paprikastrimlor och små broccolibuketter.
Gratinera i 225°C mitt i ugnen i ca 20 minuter tills det fått fin färg.

Servera gärna med klyftpotatis


Pastagratäng

Ingredienser:

300 gram  penne
125 gram  mozzarella, gärna buffelmozzarella
2 dl  parmesanost, riven

Köttfärssåsen:                                                                Béchamelsås:                                                    

400 gram  nötfärs                                                             1,5 msk smör
0,5 dl  olivolja                                                                  1,5 msk vetemjöl
1 st  gul lök(ar), finhackad                                                3 dl mjölk
2 st  vitlöksklyfta(or)                                                        0,5 dl grädde
1 burk(ar)  krossade tomater, ca 400 gram                        2 krm salt
1 dl  chilisås, Heinz                                                          0,5 krm nymald vitpeppar
1 tsk  torkad basilika
1 tsk  salt
1 krm  nymald svartpeppar
0,5 tsk  socker

 Tillagning:

1. Fräs färsen under omrörning i en del av olivoljan. Ta upp och lägg i en kastrull. Sänk värmen och fräs löken, så att den mjuknar men inte tar färg. Lägg över i kastrullen.

2. Pressa i vitlöken och tillsätt tomater, chilisås, basilika, salt, peppar och lite socker. Låt puttra ca 30 minuter. Smaka av.

3. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen och låt den rinna av.

4. Smält smöret i en liten kastrull. Vispa i mjölet och rör till en jämn smet. Vispa i mjölk och eventuellt grädde och koka upp under omrörning. Låt puttra på svag värme ca 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och lite muskot.

5. Värm ugnen till 200 grader.

6. Lägg hälften av pastan i en ugnsfast form. Fortsätt med hälften av de båda såserna. Strö över en tredjedel av parmesanosten och bryt mozzarellan i småbitar och strö över dem. Fortsätt med resterande pasta, köttfärssås och béchamelsås. Toppa med resterande parmesanost.

7. Gratinera i ugnen 25–30 minuter.

Räklasagne

Ingredienser:

½ purjolök
1 vitlöksklyfta
½ msk smör
150 g fryst bladspenat
1 burk skalade räkor i lag (400 g)
3 dl mjölk
1 ½ msk vetemjöl
2 dl riven lagrad ost
Salt
Peppar
Finrivet skal från 1 citron
½ msk pressad citron
200 g färska lasagneplattor

Tillbehör:
Grönsallad

Gör så här:

  • Ansa och strimla purjon. Fräs med pressad vitlök i smör i stekpanna. Lägg i den tinade, urkramade spenaten och rör ner avrunna räkor. 
  • Sjud mjölk och mjöl i kastrull under vispning ca 3 min. Vänd ner 1 dl riven ost. Smaka av med salt, peppar, citronskal och saft. 
  • Varva sås och det frästa med lasagneplattorna i en smord ugnsform. Avsluta med sås och 1 dl ost. Tillaga i ugn 225º ca 15-20 min. Servera med sallad.
En annan enklare variant:
Tina ett paket bladspenat (250 g) och ca 300 g oskalade räkor.
Vispa ut 3 ½ msk vetemjöl i 7 dl mjölk. Koka upp under omrörning.
Tillsätt 3/4 tsk salt, ½-1 krm vitpeppar och ca 200 g räkost. Rör om tills osten smält ner.
Häll lite av såsen i en smord ugnsform.
Lägg på 3-4 lasagneplattor (av totalt9-12 st) och hälften av spenaten.
Lägg på räkorna. Fortsätt att varva sås, spenat och pasta. Strö över riven ost.
Grädda i 225°C mitt i ugnen i 20-25 minuter. 

Potatisgratäng med örtkryddad fläskfilè

 

Ingredienser:

1 kg potatis
en klick Norrmejerier Smör
2 1/2 dl Matlagningsgrädde
1-2 dl Mjölk
1-2 vitlökklyftor
1 dl riven Västerbottensost
1 kg fläskfilé
1 dl finhackad färsk timjan
salt, peppar

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 200°C.
  • Skala och skiva potatisen. Lägg den i en smord form och slå på grädde och mjölk. 
  • Pressa vitlöksklyftorna och blanda ner. 
  • Salta och peppra. 
  • Strö på ost och grädda ca 45 minuter. 
  • Bryn under tiden köttet i en panna på spisen. Krydda runt om med salt och peppar. Sätt in filén i ugnen och stek i ca 20 minuter. 
  • Tag ut filén. Rulla den i hackad timjan i ett smörpapper. Låt den vila ett par minuter invirad i Norrmejerier Smörpappret innan du skär upp den. 
   Servera tillsammans med gratängen och en grönsallad.


Krämig Tex Mex Gratäng



500 g nötfärs
1 påse taco spice mix
400 g krossade tomater
1 brk tex mex red jalapeño
200 g philadelphia original naturell
½ purjolök
1 dl svarta oliver, urkärnade
1 dl riven ost
1 påse salted tortilla chips


Gör så här:

  • Värm ugnen till 225°C.
  • Bryn färsen i stekpanna tillsammans med tacokryddan.
  • Tillsätt krossade tomater och låt det koka ihop i ca 10 minuter.
  • Lägg köttfärsblandningen i en ugnssäker form och fördela avrunna och grovhackade jalapeños ovanpå.
  • Bred sedan över ett täcke med philadelphia.
  • Strimla purjolök och oliver och strö grönsakerna och riven ost på toppen
  • Gratinera i ca 15 minuter.
  • Ta ut formen ur ugnen och stick ner chipsen i gratängen innan du serverar.

NachoGratäng


Ingredienser 

Köttfärssås 

1 st gul lök
1-2 st vitlöksklyftor
1 msk raps- eller olivolja
400 g nötfärs
1 stort paket krossade tomater (500 g)
1-2 msk tomatpuré
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk oregano

Vit sås 

4 dl låglaktosmjölk
3 msk majsstärkelse
0.5 tsk salt
100 g majschips utan gluten och soja
1-2 dl riven ost

Gör så här: 

1. Köttfärssås
Skala och finhacka lök och vitlök.
2. Fräs löken i olja i en stekpanna.
3. Lägg i färsen och finfördela med en trägaffel.
4. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré och kryddor.
5. Låt såsen puttra på ganska svag värme ca 15 minuter. Smaka av med oregano.
6. Vit sås
Vispa ihop låglaktosmjölk, majsstärkelse och salt i en kastrull.
7. Låt koka upp och småkoka ett par minuter.
8. Lasagne
Sätt ugnen på 225 grader.
9. Ta lite vit sås i botten av en ugnssäker form, varva sedan köttfärssås, vit sås och chips. Spara lite vit sås att toppa med.
10. Strö över riven ost och gratinera i ca 20 minuter.

    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar