LCHF




Kycklinggratäng                                   


4st kycklingfilèr
smör att steka i
1 st tomat
1 kruka basilika
3 msk senap
2 dl vispgrädde
2 st vitlöksklyftor
2 dl cremè fraishe
salt och peppar
2 dl  riven ost

Tillagning

1. Sätt ugnen på 200 grader. Putsa kycklingfiléerna och banka ut dem försiktigt om de är ojämna. Stek i smör så att de får en fin yta.

2. Skiva tomaten tunt. Lägg filéerna i en ugnsfast form och lägg på tomaterna. Repa av alla basilikablad och hacka, strö sedan över.

3. Rör ut dijonsenapen i grädden och pressa i vitlöken. Blanda med crème fraiche och salta och peppra. Häll över kycklingen och strö över ost. Gratinera i 20-25 minuter.

4. Koka haricots verts i lättsaltat vatten i någon minut. Servera till gratängen.


 LCHF - Paj

 


6 ägg

2 dl riven ost

2 dl grädde

Valfri fyllning, jag hade skinka o broccoli.



Grädda 200 grader i 30minuter

Omelettrulle med baconröra

 

 

2 pers

Baconröra:                                       Omelett:
½ pkt bacon                                      4 ägg
1 msk finhackad lök                           4 msk vispgrädde
½ dl majonäs                                     smör till stekning
½ dl creme fraiche
nymald peppar
nyriven pepparrot

Gör så här: 
  • Finstrimla bacon och stek i het panna. Låt svalna på hushållspapper.
  • Rör samman övriga ingredienser försiktigt så att röran behåller den tjocka konsistensen. Droppa eventuellt i lite av det avsvalnade stekflottet på slutet. Krydda med en aning nymalen peppar.
  • Rör samman ägg och grädde. Hetta upp en stekpanna med smör på medelhög värme. Häll ner äggsmeten i pannan när smöret slutat bubbla. Grädda omeletten genom att skaka pannan så att smeten rinner ner och stelnar.
  • När ytan på omeletten börjar se torr ut stjälps den upp på en tallrik och ner i pannan igen för att stekas på båda sidor.
  • Stjälp sedan åter upp men nu på ett smörpapper. Låt svalna en aning. Skall den serveras kall kan omeletten rullas ihop utan fyllning och förvaras i kyl tills det är dags att äta.
  • Strö någon matsked nyriven pepparrot på omeletten och bred ut baconröran över hela ytan. Rulla ihop till en fast rulle.
  • Servera som den är eller ihop med en lättare grönsallad.

  

Äggplättar med tonfiskröra

 

 

4 port
ingredienser:                                       Tonfiskröra:
                                                              1 brk tonfiskbitar i olja
4 ägg                                                      ½ dl majonäs
1 dl vispgrädde                                       ½ dl creme fraiche
1 msk smör                                             4 cm finstrimlad purjolök
1 krm salt                                               ev några skivade kärnfria svarta oliver
                                                              salt och peppar
Gör så här: 
  • Vispa samman plättsmeten riktigt ordentligt. Hetta upp ett plättlagg.
  • Smöra laggen en aning och stek plättar av äggstanning helt hastigt på båda sidor. Låt svalna och kyl tills det är dags att breda på röran.
  • Blanda majonäs och creme fraiche med purjolök och oliver. Vänd ner tonfisken utan att smula sönder den. Krydda.
  • Varva plättar med tonfiskröran och bygg torn i tilltalande höjd. 
  • Kan serveras som det är eller med en krispig sallad.

Tacopaj med guacamole

 

Ingredienser:

Pajskal:
4 ägg
1 dl vispgrädde
2 msk smör

Fyllning:
400 g köttfärs
1 st vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
2 msk hemmagjord tacokrydda
½ dl vatten
5-6 st coctailtomater i halvor
1 röd lök i ringar
2 dl riven ost - gärna lagrad
1 dl vispgrädde
½ dl créme fraiche                           (Pajform ca 25 cm diam)
Tacokrydda:
1½ tsk salt, 2 tsk chilipulver, 2 tsk paprikapulver, 1 tsk vitlökspulver, 1 tsk lökpulver, 1 tsk spiskummin, 2 krm cayennepeppar.
Guacamole: 
2 avokado
1 dl creme fraiche
1-2 tsk citronsaft
2-3 vitlöksklyftor
2 tsk god olivolja 
  • Smält smöret i pajformen i ugnen. Vispa sedan samman ägg och grädde lite hastigt. Det behöver inte vara så noga! 
  • Häll äggblandningen i den varma pajformen och grädde pajskalet i ugnen tills det fått fin brun färg, 225° C.
  • Stek köttfärs, vitlök och kryddor. 
  • Tillsätt vatten och tomatpurén och låt vätskan koka in ordentligt.
  • Blanda den rivna osten med grädde och créme fraiche. 
  • Strö ut köttfärsen i pajskalet. Dekorera med halverade coctailtomater och lökringar (Dessa kan förstekas en aning om man önskar!) och bred sedan ut ostblandningen ovanpå. 
  • Grädda ca 15-20 minuter tills osten smält, fått fin färg och allt verkar genomvarmt.
        Servera till en god sallad och lite guacamole. Smaklig måltid!

Gulaschsoppa med ostplättar

 

Ingredienser:

400 g Blandfärs
1 gul lök
5 vitlöksklyftor
1 msk hel kummin
2 buljongtärningar
1 brk krossade tomater
2 msk tomatpurè
1 tsk paprikapulver
1-2 tsk salt
1 liter vatten
smör

Gör så här:
Soppan:
  • Finhacka löken som får mjukna i smöret utan att ta färg.
  • Bryn färsen och låt tomatpurèn, kummin och paprikapulver steka med den sista minuten.
  • Sänk värmen och tillsätt buljong, tomatkross och vatten.
  • Låt sjuda i 20-30 minuter.
Ostplättar: 
  • Riv valfri ost, (gärna fet och smakrik) på rivjärnets grövsta sida.
  • Rör samman lite nonchalant med ägg och majonäs.
  • Klicka ut matskedstora samlingar på bakplåtspapper och dofta gärna över lite oregano.
  • Grädda hastigt gyllengula.
 Servera soppan med oblyga klickar av kallrörd creme fraiche och gärna några kumminfrön på toppen.

Kryddig Kycklingfilè

  Ingredienser:
4-6 kycklingfiléer i portionsstorlek
2 dl krämig kokosmjölk
4 msk jordnötssmör
1-2 dl vispgrädde
1 tsk sambal oelek
saften av en halv lime
1 tsk salt
smör till stekning

Gör så här
Tillagas på spisen.
Skiva kycklingfiléerna tvärs över i slantar. Smält smör, gärna i en stekgryta och bryn filéerna försiktigt, men låt dem bli genomstekta. Låt vila i annan form. Sänk temperaturen. Slå på kokosmjölken och tillsätt sambal oelek, limesaft och salt. Vispa ihop smakerna. Låt puttra i fem minuter utan lock. Tillsätt jordnötssmör och grädde och sjud anrättningen tills såsen antar en krämig konsistens, 5-10 minuter. Färga eventuellt med några droppar soja eller valfri kryddsås. Lägg tillbaka kycklingen och värm.
 

Köttgryta

 

Ingredienser:
800 g högrev av älg eller nöt 
140 g bacon
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
½ purjolök
2 msk smör
1-2 tsk salt
½ tsk svartpeppar
2 msk tomatpuré
3 dl grädde
1 msk kalvfond
1 tsk torkad timjan
250 g champinjoner

 Gör så här:  
  • Skär köttet i cm-breda strimlor. Skär baconet i mindre bitar.
  • Bryn köttet i smör tillsammans med bacon i omgångar och lägg över i en gryta. 
  • Skala och hacka den gula löken och vitlöken. Ansa, skölj och strimla purjolöken.
  • Fräs svampen i smör och låt sedan löken fräsa med tills den mjuknar. Lägg över svamp- och lökröran i grytan.Rör ner tomatpuré, grädde och fond. Krydda med salt, peppar, timjan och lagerblad
  • Låt grytan sjuda under lock på lägsta värme (2,5 timme för älgkött och 1,5 timme för nötkött), tills köttet är mört.
                                             Serveringsförslag: Blomkålsris och sallad

källa: koka ihop.se

Tacogratäng

  
 Ingredienser
400-500 gram köttfärs
1 påse tacokrydda

1 burk krossade tomater

200 g  philadelphiaost

2 dl Creme fraiche

1 röd paprika
(ev en bit purjolök, 10cm)
riven ost, (valfritt)

Gör så här:



  • Sätt ugnen på 225 grader 
  • Stek köttfärsen, tillsätt tacokryddorna och krossade tomater. Låt det småkoka några minuter. 
  • Blanda cremé fraiche och philadelphiaosten i en skål. 
  • Bred ut ostblandningen i botten av en ugnssäker form. 
  • Häll köttfärsblandningen över ostblandningen.
  • Skär paprika och purjolöken i bitar som sedan strös över köttfärsen.
  • Strö riven ost över och grädda i ugnen 15minuter.
Servera med sallad, tomat och gurka


Fiskgratäng med Bacon

  

Ingredienser
400 g vit fiskfilé (t.ex. torsk, går även med lax)
2 msk smör
4 dl vispgrädde
200 g philadelphiaost
1 halv purjolök
 2 broccolibuketter
2 msk hemgjord tomatpuré
 1 dl riven ost
2 pkt bacon
Hackad persilja
ÖrtSalt
Peppar

Gör så här:
  • Dela fisken i 3 cm bitar (den kan även vara halvtinad) och lägg den i en ugnsform, tillsammans med den skivade broccolin. 
  • Salta, peppra och strö över strimlad purjolök.
  • Stek bacon och fördela även den över fisken.
  • Vispa ihop grädde, philadelphiaost, tomatpuré. 
  • Häll såsen över fisken och strö över osten.
  • Grädda i ugn i 200 grader i ca 30 min, tills gratängen fått fin färg.
  • Strö över lite persilja 



Fläskfilègratäng


Ingredienser
1 fläskfilé, ca 600 g.
2 paket bacon, à 140 g
600 g färska champinjoner
1 gul lök
3-4 tomater
5 dl crème fraiche
2 dl grädde
2 msk dijon senap
1 tsk sambal
2 vitlöksklyftor
Örtsalt
Riven ost

Gör så här

  • Skiva fläskfilén i ca 1 cm skivor. 
  • Krydda med salt och peppar. 
  • Bryn dem i stekpanna och lägg dem sedan i en smörad ugnsform. 
  • Strimla baconen och stek dem. Lägg detta över fläskfilén. 
  • Skiva och stek champinjonerna. Lägg över i ugnsformen. 
  • Hacka löken och stek den lätt. Lägg över i ugnsformen. 
  • Skiva tomaterna och lägg dessa överst i formen. 
  • Lägg i crème fraichen, grädde, pressad vitlök, senap, sambal och kalvfonden i en gryta. Koka upp detta under omrörning. Häll såsen över fläskfilén. 
  • Strö över riven ost.

Grädda i 225 grader i 20 minuter.
Servera med broccoli.
 






  


 
 
 

 


   
  
 






















(några recept är ur Doktor Dahlqvists o Airams LCHF-kokbok)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar