Kycklinggratäng
4st kycklingfilèr
smör att steka i
1 st tomat
1 kruka basilika
3 msk senap
2 dl vispgrädde
2 st vitlöksklyftor
2 dl cremè fraishe
salt och peppar
2 dl riven ost
Tillagning
1. Sätt ugnen på 200 grader. Putsa kycklingfiléerna och
banka ut dem försiktigt om de är ojämna. Stek i smör så att de får en
fin yta.
2. Skiva tomaten tunt. Lägg filéerna i en ugnsfast form
och lägg på tomaterna. Repa av alla basilikablad och hacka, strö sedan
över.
3. Rör ut dijonsenapen i grädden och pressa i vitlöken.
Blanda med crème fraiche och salta och peppra. Häll över kycklingen och
strö över ost. Gratinera i 20-25 minuter.
4. Koka haricots verts i lättsaltat vatten i någon minut. Servera till gratängen.
LCHF - Paj
6 ägg
2 dl riven ost
2 dl grädde
Valfri fyllning, jag hade skinka o broccoli.
Grädda 200 grader i 30minuter
Omelettrulle med baconröra
2 pers
Baconröra: Omelett:
½ pkt bacon 4 ägg
1 msk finhackad lök 4 msk vispgrädde
½ dl majonäs smör till stekning
½ dl creme fraiche
nymald peppar
nyriven pepparrot
Gör så här:
- Finstrimla bacon och stek i het panna. Låt svalna på hushållspapper.
- Rör samman övriga ingredienser försiktigt så att röran behåller den tjocka konsistensen. Droppa eventuellt i lite av det avsvalnade stekflottet på slutet. Krydda med en aning nymalen peppar.
- Rör samman ägg och grädde. Hetta upp en stekpanna med smör på medelhög värme. Häll ner äggsmeten i pannan när smöret slutat bubbla. Grädda omeletten genom att skaka pannan så att smeten rinner ner och stelnar.
- När ytan på omeletten börjar se torr ut stjälps den upp på en tallrik och ner i pannan igen för att stekas på båda sidor.
- Stjälp sedan åter upp men nu på ett smörpapper. Låt svalna en aning. Skall den serveras kall kan omeletten rullas ihop utan fyllning och förvaras i kyl tills det är dags att äta.
- Strö någon matsked nyriven pepparrot på omeletten och bred ut baconröran över hela ytan. Rulla ihop till en fast rulle.
- Servera som den är eller ihop med en lättare grönsallad.
Äggplättar med tonfiskröra
4 port
ingredienser: Tonfiskröra:
1 brk tonfiskbitar i olja
4 ägg ½ dl majonäs
1 dl vispgrädde ½ dl creme fraiche
1 msk smör 4 cm finstrimlad purjolök
1 krm salt ev några skivade kärnfria svarta oliver
salt och peppar
Gör så här:
- Vispa samman plättsmeten riktigt ordentligt. Hetta upp ett plättlagg.
- Smöra laggen en aning och stek plättar av äggstanning helt hastigt på båda sidor. Låt svalna och kyl tills det är dags att breda på röran.
- Blanda majonäs och creme fraiche med purjolök och oliver. Vänd ner tonfisken utan att smula sönder den. Krydda.
- Varva plättar med tonfiskröran och bygg torn i tilltalande höjd.
- Kan serveras som det är eller med en krispig sallad.
Tacopaj med guacamole
Ingredienser:
Pajskal:
4 ägg
1 dl vispgrädde
2 msk smör
Fyllning:
400 g köttfärs
1 st vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
2 msk hemmagjord tacokrydda
½ dl vatten
5-6 st coctailtomater i halvor
1 röd lök i ringar
2 dl riven ost - gärna lagrad
1 dl vispgrädde
½ dl créme fraiche (Pajform ca 25 cm diam)
Tacokrydda:
1½ tsk salt, 2 tsk chilipulver, 2 tsk paprikapulver, 1 tsk vitlökspulver, 1 tsk lökpulver, 1 tsk spiskummin, 2 krm cayennepeppar.
Guacamole:
2 avokado
1 dl creme fraiche
1-2 tsk citronsaft
2-3 vitlöksklyftor
2 tsk god olivolja
- Smält
smöret i pajformen i ugnen. Vispa sedan samman ägg och grädde lite
hastigt. Det behöver inte vara så noga!
- Häll äggblandningen i den varma
pajformen och grädde pajskalet i ugnen tills det fått fin brun färg, 225° C.
- Stek köttfärs, vitlök och kryddor.
- Tillsätt vatten och tomatpurén och låt vätskan koka in ordentligt.
- Blanda
den rivna osten med grädde och créme fraiche.
- Strö ut köttfärsen i
pajskalet. Dekorera med halverade coctailtomater och lökringar (Dessa
kan förstekas en aning om man önskar!) och bred sedan ut ostblandningen
ovanpå.
- Grädda ca 15-20 minuter tills osten smält, fått fin färg och
allt verkar genomvarmt.
Servera till en god sallad och lite guacamole. Smaklig måltid!
Gulaschsoppa med ostplättar
Ingredienser:
400 g Blandfärs
1 gul lök
5 vitlöksklyftor
1 msk hel kummin
2 buljongtärningar
1 brk krossade tomater
2 msk tomatpurè
1 tsk paprikapulver
1-2 tsk salt
1 liter vatten
smör
Gör så här:
Soppan:
- Finhacka löken som får mjukna i smöret utan att ta färg.
- Bryn färsen och låt tomatpurèn, kummin och paprikapulver steka med den sista minuten.
- Sänk värmen och tillsätt buljong, tomatkross och vatten.
- Låt sjuda i 20-30 minuter.
Ostplättar:
- Riv valfri ost, (gärna fet och smakrik) på rivjärnets grövsta sida.
- Rör samman lite nonchalant med ägg och majonäs.
- Klicka ut matskedstora samlingar på bakplåtspapper och dofta gärna över lite oregano.
- Grädda hastigt gyllengula.
Servera soppan med oblyga klickar av kallrörd creme fraiche och gärna några kumminfrön på toppen.
Kryddig Kycklingfilè
Ingredienser:
4-6 kycklingfiléer i portionsstorlek 2 dl krämig kokosmjölk 4 msk jordnötssmör 1-2 dl vispgrädde 1 tsk sambal oelek saften av en halv lime 1 tsk salt smör till stekning
Gör så här
Tillagas på spisen. Skiva kycklingfiléerna tvärs över i slantar.
Smält smör, gärna i en stekgryta och bryn filéerna försiktigt, men låt
dem bli genomstekta. Låt vila i annan form. Sänk temperaturen. Slå på
kokosmjölken och tillsätt sambal oelek, limesaft och salt. Vispa ihop
smakerna. Låt puttra i fem minuter utan lock. Tillsätt jordnötssmör och
grädde och sjud anrättningen tills såsen antar en krämig konsistens,
5-10 minuter. Färga eventuellt med några droppar soja eller valfri
kryddsås. Lägg tillbaka kycklingen och värm.
Köttgryta
Ingredienser:
800 g högrev av älg eller nöt
140 g bacon
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
½ purjolök
2 msk smör
1-2 tsk salt
½ tsk svartpeppar
2 msk tomatpuré
3 dl grädde
1 msk kalvfond
1 tsk torkad timjan
250 g champinjoner
Gör så här:
- Skär köttet i cm-breda strimlor.
Skär baconet i mindre bitar.
- Bryn köttet i smör tillsammans med bacon i omgångar och lägg över i en gryta.
- Skala och hacka den gula löken och vitlöken. Ansa, skölj och strimla purjolöken.
- Fräs svampen i smör och låt sedan löken fräsa med tills den mjuknar. Lägg över svamp- och lökröran i grytan.Rör ner tomatpuré, grädde och fond. Krydda med salt, peppar, timjan och lagerblad
- Låt grytan sjuda under lock på lägsta värme (2,5 timme för älgkött och 1,5 timme för nötkött), tills köttet är mört.
Serveringsförslag:
Blomkålsris och sallad
källa: koka ihop.se
Tacogratäng
Ingredienser
400-500 gram köttfärs
1 påse tacokrydda
1 burk krossade tomater
200
g philadelphiaost
2 dl Creme fraiche
1 röd paprika
(ev en bit purjolök, 10cm)
riven ost, (valfritt)
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225 grader
- Stek köttfärsen, tillsätt tacokryddorna och krossade tomater. Låt det småkoka några minuter.
- Blanda cremé fraiche och philadelphiaosten i en skål.
- Bred ut ostblandningen i botten av en ugnssäker form.
- Häll köttfärsblandningen över ostblandningen.
- Skär paprika och purjolöken i bitar som sedan strös över köttfärsen.
- Strö riven ost över och grädda i ugnen 15minuter.
Servera med sallad, tomat och gurka
Fiskgratäng med Bacon
Ingredienser
400 g vit fiskfilé (t.ex. torsk, går även med lax)
2 msk smör
4 dl vispgrädde
200 g philadelphiaost
1 halv purjolök
2 broccolibuketter
2 msk hemgjord tomatpuré
1 dl riven ost
2 pkt bacon
Hackad persilja
ÖrtSalt
Peppar
Gör så här:
- Dela
fisken i 3 cm bitar (den kan även vara halvtinad) och lägg den i en
ugnsform, tillsammans med den skivade broccolin.
- Salta,
peppra och strö över strimlad purjolök.
- Stek bacon och fördela även den över fisken.
- Vispa
ihop grädde, philadelphiaost, tomatpuré.
- Häll
såsen över fisken och strö över osten.
- Grädda
i ugn i 200 grader i ca 30 min, tills gratängen fått fin färg.
- Strö över lite persilja
Fläskfilègratäng
Ingredienser
1 fläskfilé, ca 600 g.
2 paket bacon, à 140 g
600 g färska champinjoner
1 gul lök
3-4 tomater
5 dl crème fraiche
2 dl grädde
2 msk dijon senap
1 tsk sambal
2 vitlöksklyftor
Örtsalt
Riven ost
Gör så här
- Skiva fläskfilén i ca 1 cm skivor.
- Krydda med salt och
peppar.
- Bryn dem i stekpanna och lägg dem sedan i en smörad ugnsform.
- Strimla baconen och stek dem. Lägg detta över
fläskfilén.
- Skiva och stek champinjonerna. Lägg över i ugnsformen.
- Hacka
löken och stek den lätt. Lägg över i ugnsformen.
- Skiva tomaterna och lägg dessa
överst i formen.
- Lägg i crème fraichen, grädde, pressad vitlök, senap,
sambal och kalvfonden i en gryta. Koka upp detta under omrörning. Häll såsen
över fläskfilén.
- Strö över riven ost.
Grädda i 225 grader i 20 minuter.
Servera med broccoli.
|
| |
|
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar