Soppor



Laxsoppa

 

Ingredienser: 

400g fryst lax
500g potatis
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 fänkål
3msk tomatpuré
2msk olja
1liter fiskbuljong
1tsk timjan
1dl créme fraiche
salt och peppar

Gör så här:
  • Tina fisken och skär den i tärningar. 
  • Skala lök, vitlök och potatis. 
  • Finhacka lök och vitlök. 
  • Tärna potatisen i 1cm tärningar, ansa och finstrimla fänkålen. 
  • Fräs lök, vitlök och fänkål i oljan i en gryta. 
  • Vänd ner potatis och tomatpurén och fräs ytterligare några minuter.
  • Tillsätt buljong och timjan. 
  • Låt småputtra ca 10min. 
  • Tillsätt creme fraiche. Smaka av soppan med salt och peppar. 
  • Lägg ner fisken i grytan och koka upp.   
Tips: Servera med nygräddade baguetter

  

Gulaschsoppa

Tillagningstid: 3 timmar
 

Ingredienser:

  • 2 medelstora lökar, finhackad
  • 2 msk bacon fett eller vegetabilisk olja
  • 1,4 kg nötkött i kuber, förstekta
  • 1 msk ungersk sweet paprika
  • 4 morötter, skalade och skurna i 1/2 cm bitar 
  • 2 rotpersilja, skalade och skurna i 1/2 cm bitar
  • 1 liten knippa persilja
  • 4 medelstora potatisar, skalade och skurna i 1/2 cm bitar (tillval)
  • 1 tsk Vegeta krydda (se nedan)
  • 1/2 tsk kummin (valfritt)
  • 2 ungerska vax paprikor (Paprikan tillhör gruppen spanskpeppar med den egenskapen att det ämne som ger peppar sin styrka (capsaicin) saknas eller finns i obetydlig mängd). eller banan vax paprika, urkärnad och skuren i 1/2 cm bitar.(en släkting till gul vax paprika, fast hot).
  • Nyp i hot ungersk paprika(mald)
  • Salt efter smak

Förberedelser:

  1. Ta fram en stor soppkastrull och bryn lök i bacon fett eller vegetabilisk olja i medel-låg värme, rör om ofta, tills löken blir genomskinlig. Detta kommer att ta 10 till 15 minuter. Låt inte löken bli brun. Salta löken lätt för att möra dem. Tillsätt en liten mängd vatten, om så är nödvändigt, för att hålla dem från att fastna i pannan.
  2. Sänk värmen till hög och tillsätt köttet i kuber och den söta ungerska paprikan och rör hela tiden i ca 3 minuter eller tills köttet har stekts på alla sidor. Tillsätt vatten för att täcka av, ca 2½ cm och koka upp. Sänk värmen, täck och låt sjuda tills köttet är nästan färdigt, tillsätt vatten vid behov, håll vattnet i nivå med köttet. Detta kan ta upp till 2 timmar.
  3. Tillsätt morötter, persiljerötter, knippet med persilja, potatis (om du använder), Vegeta , kummin (om du använder), banan vax paprika och het paprika. Låt det koka upp, minska värmen och låt det sjuda, täck med lock och koka tills grönsakerna är mjuka, men inte faller isär. Tillsätt ytterligare lite vatten om så är nödvändigt bara för att hålla en soppkonsistens. Tillsätt salt efter smak.
  4. Servera över ungerska csipetke(hemgjorda nudlar) eller nokedli (ungerska dumplings).

 

Gazpacho

 

Ingredienser:
  
5 - 6 stora mogna skalade tomater
3 skalade gurkor
1 grön paprika
1/2 röd paprika
1/2 hackad gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
2 skivor vitt formbröd i bitar
3 matskedar olivolja
2 matskedar vitvinsvinäger
2,5 dl tomatjuice
salt

Gör så här:
  • Skala och hacka grönsakerna. För att lättare kunna skala tomaterna, snitta och lägg dem i kokande vatten under en knapp minut.
  • Kör grönsakerna i en mixer tills blandningen blivit jämn och slät. 
  • Tillsätt resten av ingredienserna och kör i mixern en gång till.
  • Spara i kylskåp fram till serveringen. (Soppan håller sig i flera dagar i kyla)
  • Eventuella/traditionella tillbehör till serveringen: brödkrutonger, gurka i kuber och strimlad grön paprika
    Tillbehören läggs i skålar till garnering utav soppan

Linssoppa

1-2 port

100 gram linser (ev röda)
1 brk krossad tomat
Olivolja
Persilja
1 lök
1 tärning grönsaksbuljong
5 dl vatten
1 tsk kanel
Salt och svartpeppar
ev 100 gram potatis

Blanda alla ingredienser och koka i 10-15 minuter

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar