Grönsakssoppa
4 pers
- 1/2 stor hackad gul lök
- 3 msk smör
- 4 dl hönsbuljong
- 3 medelstora potatisar , skalade i bitar
- 3 stora morötter , skalade och hackade
- 400-500g fryst majs
- 1 burk krossade tomater
- 1/2 paket frysta ärter
- 1 msk persilja
- 1 -2 nypa cayennepeppar (tillval)
- salt och svartpeppar
- Smält smör och fräs lök tills de är klara.
- Häll i buljong och koka upp.
- Lägg i potatis och morötter. Låt koka tills grönsakerna är mjuka.
- Lägg i majs och koka upp igen.
- Lägg i alla övriga ingredienser.
- Låt koka ihop i ytterligare 10 till 15 minuter.
- Servera med majs bröd eller annat gott bröd.
Shepherd's Pie
ingredienser:1 msk oliv olja
1 stor lök, halverad i skuren i skivor
2 stora morötter, 500 g skurna i sockerbit stora kuber
2 msk timjan, hackad
200 ml rött vin
150 ml vatten
400 g krossade tomater på burk
2 grönsaksbuljong tärningar
410 g burk gröna linser
950 g sötpotatis, skalad och skuren i bitar
25 g smör85 g cheddarost, rivenGör så här:
- Stek löken i gjutjärnsgryta så den blir gyllenbrun.
- Tillsätt morötterna och strö över ¾ timjan.
- Häll i vin, vatten och de krossade tomaterna, buljongtärningarna och låt allt koka i 10 minuter.
- Häll i linserna med vätskan, lägg på lock och koka i 10 minuter, morötterna ska fortfarande ha lite motstånd kvar och linserna ska vara mjuka.
- Koka potatisen i ca 15 minuter tills de är mjuka.
- Häll av kokvattnet ordentlig. Mosa potatisen med smöret och smaka av med salt och peppar.
- Häll tomat och linsblandingen i en ugnsfast form, toppa med potatismos. Strö över cheddarosten och resten av timjan.
- Pajen kan nu förvaras övertäckt i kylskåp i 2 dagar eller i frysen 1 månad.
- Ställ in pajen i 190 grader i 20 minuter tills den blir gyllenbrun och genomvarm.
- Om pajen är fryst, 40 minuter i ugnen tills den blir gyllenbrun och genomvarm.Servera med broccoli.(recept taget från matklubben)
Vegetarisk Lasagne
300 g lasagneplattor500 g gul lök5 g vitlök1 kg krossade tomater10 g salt10 g basilika1 g svartpepparev. morötter och paprikaOstsås:60g matfett80 g vetemjöl1 l standardmjölk10 g salt200 g riven ostBeredning:Ostsås: Fräs matfett och mjöl. Späd med mjölk under omrörning. Koka 5 minuter. Tillsätt salt och ost. Avsmaka.Lägg lasagneplattorna i smord form varvade i 4 lager med tomatsås och ostsås. Avsluta med ostsås.Gratinera i 200°C i 60 minuterAndalusisk gratäng
ingredienser:
4 lökar2 brk krossad tomat4-6 msk tomatpurètimjan, oregano, salt, peppar, basilika, 2 lagerblad, sirap.6 dl råris10-12 dl vatten2 brk majs2 brk gröna ärtorriven ostGör så här:Fräs löken i olja. Slå på krossade tomater, tomatpurèn, kryddorna och några droppar sirap. Koka ihop såsen ca 20-30 minuter.Koka råris i vattnet i 45 minuter, skölj riset efteråt. Lägg riset i botten av en smord ugnsform. Blanda i majs och ärter och slå över såsen, blanda lite. Riv över rikligt med ost. Grädda i 20 minuter i 225°C.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar